De asemenea, se propune ascunderea sau eliminarea aparatelor de aer condiționat de pe fațadele clădirilor, iar clădirile termoizolate să fie vopsite în culori neutre.

Primăria din Iași vrea să oblige locuitorii să renunțe la obiceiurile domestice care strică aspectul orașului, așa că a pus, pe 14 ianuarie, în dezbatere publică, un regulament local de arhitectură și estetică urbană, prin care vrea să facă mai multe reglementări, transmite digi24.ro.

Astfel, rufe puse la uscat în balcoane care dau spre stradă și aparate de aer condiționat montate la întâmplare pe fațadă ar trebuie să nu mai existe în Iași, odată cu adoptarea regulamentului, care are scopul de a îmbunătăți estetic a orașului. Aparatele de aer condiționat pot fi montate pe lateral sau în spatele blocurilor, însă pot fi făcute excepții dacă instalațiile sunt acoperite cu grile sau cutii decorative asortate cu fațada.

„Aparatele de aer condiționat, ca aparatele de aer condiționat, că aici se găsesc soluții foarte ușor să le maschezi, dar într-adevăr cu rufele la uscat, în condițiile în care sunt soluții acum să poți să-ți pui pe un suport, aici trebuie să fim într-adevăr prea puțin permisivi”, a declarat Mihai Chirica, primarul din Iași.

„Am văzut rufe la uscat în centru. E de prost gust”, spune un ieșean

„Sancțiuni din astea financiare ar trebui. Numai așa se pot îndrepta lucrurile”, a declarat un ieșean.

Întrebat de reporterița Digi24 dacă îl deranjează când vede rufe la uscat în balcoane, el a spus: „Sigur că da, sigur că da. Am văzut și rufe uscate, chiar pe aici prin centru. E de prost gust”.

„Să dispară, pentru că e de prost gust și strică imaginea orașului”, a mai spus o locuitoare din Iași.

„Măsurile astea sunt foarte tardive, pentru că ar fi trebuit adoptate mai de mult, nu de acuma, pentru că acuma creează niște costuri foarte mari pentru proprietari”, a completat un bărbat, pentru Digi24.

Sancțiunile vor începe de la 1.000 lei și pot ajunge până la 5.000 lei, iar lista de interdicții este mai lungă.

„Termoizolații la etajul 3, la etajul 2 doi nu. Roz la doi, la patru galben. Să fie o suprafață uniformă, să fie o culoare aprobată prin acest regulament”, a declarat Ștefan Hantăr, de la compartimentul design și arhitectură al Primăriei Iași, pentru Digi24. Prin acest regulament, blocurile și clădirile din oraș vor putea fi zugrăvite doar în culori neutre, alb și variații de gri sau bej. Autoritățile estimează că regulamentul va intra în dezbaterea Consiliului Local pentru a fi aprobat în luna martie.

 

 

 

Distribuie articolul: