Când a luat pentru prima dată vâslele în mâini – marea, împreună cu valurile ei, a devenit a doua casă pentru el. Vorbim despre un tânăr de 12 ani, originar din Republica Moldova, care în decursul a 4 ani, a reușit să obțină o performanță de excepție, cucerind titlul de campion al Spaniei.

Familia Roman, originară din satul Pașcani, raionul Criuleni s-a mutat cu traiul în Spania din vara anului 2012. De atunci a luat naștere și pasiunea lui Djamili. Mai întâi a mers la piscină, apoi a făcut înot 5 ani, a făcut 3 ani padel în paralel cu înotul, după care făcea totul – înot, padel și canotaj, antrenându-se 7 zile pe săptămână.

Djamili Roman la competiția de canotaj din Barcelona

În scurt timp, Djamili a renunțat la piscină, a înțeles că este îndrăgostit de canotaj și își dorește să transforme acest tip de sport în ceva mai mult decât o pasiune. Astfel, s-au început antrenamentele de canotaj mai serioase.

„Merge la canotaj fiindcă îi place nespus de mult. E păcat să ai marea și tot ce-i necesar aproape și să nu faci așa sport”, declară Anastasia Roman, mama lui Djamili.

Weekendul trecut, canotorul moldovean a participat la Campionatul spaniol promițător de tineret, unde a reușit să-și întreacă adversarii, obținând medalia de aur. După ce a finisat cursa, Djamili nici nu și-a dat seama că a ajuns primul și că tocmai se învrednicise cu titlul de campion al Spaniei în categoria KS Children’s Man.

„La campionat au fost niște emoții de nedescris, multă lume. Nu m-am așteptat la primul loc, deși antrenorii îmi ziceau: „Pregătește-te să obții medalia de învingător!”, spune sportivul.

El a concurat în categoria KS (caiac special), care este una dintre categoriile de paracanoe (canoe adaptată). Tânărul a reușit această performanță datorită „muncii” zilnice, alături de antrenorul său, canoe-ului olimpic Augustin Calderon „Keko”, dar și datorită ambiției mari pe care o are.

„Se antrenează de 4 ori pe săptămână, la început fac încălzirea, mai apoi aleargă , dacă le permite ies și se antrenează cu canoe, marți și joi se ocupă în sală, sâmbăta și duminica fac antrenamentul în apă chiar dacă plouă”, mai adaugă mama băiatului.

Pe parcursul anului se organizează foarte multe competiții de canotaj, în diferite regiuni ale Spaniei, și nu numai, la care, Djamili, evident că ia parte. De la începutul acestui an, moldoveanul a reușit să vâslească pe apele canalului olimpic, unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice de vară în Barcelona. Tot în acest an, tânărul a mai adăugat în palmaresul său și locul I – la competiția de San José și locul I la competiția în memoria Miguel Ángel Pérez Gutiérrez în principatul Asturias.

Djamin Roman – locul I la competiția de San José

Djamin Roman – locul I la competiția în memoria Miguel Ángel Pérez Gutiérrez în principatul Asturias

La moment, Djamili Roman se pegătește pentru competițiile care se petrec în Spania. Înarmat cu ambiție, curaj și dăruire în ceea ce face, el își dorește ca în scurt timp să reprezinte țara și la Campionatul European.

Campionatul din Spania s-a desfășurat două zile consecutiv, sâmbătă și duminică, numărând 900 de participanți, aceștia fiind însoțiți de un număr mare de însoțitori și/sau rude, aproximativ 2000.

Competiția „Coborârea râului Sella în jurul la 100 km”

Foto: Arhivă personală