Doi arbori solari care generează energie electrică fotovoltaică sunt instalați pe bulevardele Grigore Vieru și Mircea cel Bătrân din Chișinău. Lângă pomii solari, oamenii își vor putea încărca gratis telefoanele mobile, calculatoarele, bicicletele electrice și vor avea acces la internet.

Potrivit AGORA.md, seara, copacii vor ilumina decorativ perimetrul străzilor datorită energiei acumulate ziua de la soare.

Arborii solari sunt dotaţi cu șase terminale USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, șase prize de 230 V pentru încărcarea calculatoarelor și bicicletelor electrice. Ei au încorporate 18 module fotovoltaice cu o putere totală instalată de 810 W şi oferă iluminare decorativă pe timp de noapte la o capacitate de 18 W. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kilograme de CO2.

Iniţiativa este implementată de laboratoarele inovaționale ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD): Green City Lab şi MiLab. Conexiunea Wi-Fi este oferită de compania Starnet, iar supravegherea video este asigurată de Oraşul Protejat.

Instalarea arborilor solari este finanţată de PNUD în cadrul proiectul regional care cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova. Primăria Chișinău este partener, urmând să asigure amenajarea spațiului aferent arborilor, inclusiv pavarea terenului.

Sursa: AGORA