Sâmbătă a fost marcată aniversarea oficială a reginei Elisabeta a II-a. Pe 21 aprilie a împlinit 95 de ani, dar suverana britanică este sărbătorită, prin tradiție, în iunie, când vremea este mai prietenoasă. Aceasta și-a tăiat tortul cu o sabie.

Obișnuita ceremonie, denumită Trooping the Colour, a fost, însă, mai restrânsă și s-a desfășurat la castelul Windsor, nu la palatul Buckingham, ca altădată.

Apoi, regina l-a primit pe președintele american. După cum a precizat Casa albă, au trecut 39 de ani de când Joe Biden, pe atunci senator, o întâlnise ultima oară pe regină.

Vineri, Elisabeta a II-a s-a alăturat liderilor Grupului celor 7 națiuni industrializate ale lumii. Cu toții au stat „la poză” răbdători și „distanțați” social pentru tradiționala fotografie de familie. Regina a destins atmosfera cu binecunoscutul său spirit ironic, adresându-i premierului Boris Johnson, în glumă, o întrebare ușor îndrăzneață.

Regina: „Și acum se presupune că ar trebui să arătăm ca și când ne-am simți bine?”.

Boris Johnson: „Da, categoric. Ne-am simțit bine, în ciuda aparențelor”. 

Regina, i-a întâmpinat pe liderii G7 la Eden Project, sere impresionante unde, sub domuri de sticlă, se află ceea ce a fost considerată „cea mai mare pădure tropicală – în interior” din lume. Este un loc care promovează turismul ecologic și atrage cam un milion de vizitatori, anual. A fost un moment simbolic al summitului G7 din Cornwall, pentru că schimbările climatice sunt una dintre temele principalale ale reuniunii, alături de vaccinarea globală împotriva Covid, sau contracararea influenței globale a Chinei.

Tot vineri, Regina Elisabeta a II-a a vizitat grădina botanică din Cornwall. Regina a fost însoțită de nora ei, Camilla – care este și ducesă de Cornwall, precum și de Catherine, ducesă de Cambridge, nepoata prin alianță.

Invitată să taie tortul oferit de gazde, regina a împrumutat o sabie ceremonială.

Când i s-a spus că poate folosi și un cuțit normal, Regina a spus, stârnind hohote de râs: „Știu că există, dar așa este mai neobișnuit”.

Sursa:protv.ro

Distribuie articolul: