A venit într-o țară străină ca să studieze, dar a devenit antreprenoare. Cam așa stau lucrurile în cazul Irinei Nicula, tânăra care la 22 de ani a reușit să-și transforme ideile în afacere. Despre cum o basarabeancă a deschis la doar 22 de ani o ceainărie, la Timișoara, află mai jos.

„Cred că toți la un moment dat, mai în glumă, mai în serios ne-am gândit dacă am avea ocazia să deschidem o afacere ce ar fi… . Eu mereu am fost inspirată de artă, liniște și nonconformism. În orașe vom întâlni mai degrabă baruri și restaurante, decât locuri relaxante și intime. O ceainărie în viziunea mea întrunește toate elementele necesare pentru a petrece timpul liber în oraș cu prietenii într-un mod nou”, își începe Irina povestirea despre mica ei ceainărie din Timișoara, pe care o administrează.

Dar, totuși, cum a început totul, în cazul Irinei Nicula

Ei bine, dacă unii au un traseu bine determinat în vederea unei afaceri, la Irina, totul s-a întâmplat spontan, iar curiozitatea i-a croit drumul spre lumea antreprenoriatului.

În ultimul an de facultate – sociologie și psihologie, specializarea sociologie am auzit de proiectul Start – up Banat pentru studenții din Timișoara. Inițial, am decis să mă înscriu doar pentru a afla lucruri legate de antreprenoriat.”

„Am fost la toate cursurile proiectului, în cadrul lor am purtat discuții cu profesori universitari din domenii de marketing, economie, logistică, management etc. Astfel, am primit informațiile necesare că să pot finaliza cu succes acele cursuri. Ultima etapă a fost scrierea proiectul propriu zis, am decis să combin cunoștințele facultății mele, licența și cursurile de antreprenor. Din 300 de candidați au câștigat 35 de participanți. Tema licenței mele a fost: cercetare de piață a unei ceainării în orașul Timișoara”, spune Irina.

De la idee la produs real

Irinei nu i-a luat ani ca să-și vadă visul împlinit, ba din potrivă spune că lucrurile au evoluat foarte rapid și în scurt timp s-a pomenit cu ceainăria deschisă, iar toate astea nu în ultimul rând se datorează și finanțării europene.

„Lucrurile au evoluat foarte repede, totul a fost monitorizat de proiect, însă acest lucru a ajutat mai mult decât ar crede unii. Fondurile europene sunt niște șanse de a face ceva, iar cei care vor accesa aceste fonduri trebuie doar să știe exact ce va fi și cum va arăta. Un sfat care pot să îl dau referitor la a deveni antreprenor este să nu dai înapoi niciodată și să iei orice decizie în serios. Totul este posibil, trebuie doar să crezi în ceea ce vrei să faci și să muncești mult la imaginea afacerii. Oamenii sunt curioși, interesați și dornici de a participa”, povestește Irina.

Cum arată o ceainărie din Timișoara, deschisă de o moldoveancă

„Conceptul ceainăriei este unul complex însă ușor de înțeles la prima vedere. „Shaman Teahouse”  este un local în care are toți pereții pictați în culori fosforescente și redă cosmosul. Această tematică în combinație cu muzica instrumentală și scaunele confortabile sunt ceea ce cred eu un nou concept de relaxare în oraș cu prietenii”, spune Irina Nicula.

Oriunde te-ai afla, învață să observi oportunitățile

Și, apoi totul este mai ușor atunci când ești susținut, în comunitatea în care te afli.

„Timișoara este un oraș al posibilităților, dar bineînțeles că nu este ușor să construiești aici ceva, deoarece ești înconjurat doar de concurenți, însă noi, basarabenii ne susținem și ne ajutăm. Când am venit în România nu cunoșteam efectiv pe nimeni, iar acum când vin clienți care spun că vor să vorbească despre cum am ajuns să deschid o afacere sunt foarte onorată și împlinită spiritual, deoarece știu că prin exemplu meu ei vor prinde mai mult curaj, spune tânăra.

Sursa foto: Facebook

Distribuie articolul: