klaus iohannis tabara refugiati siret

Invazia militară declanșată de Rusia în Ucraina afectează „fundamental şi în mod dramatic” securitatea europeană și globală, însă comunitatea internaţională a dat un răspuns „unitar şi rapid”, a declarat duminică preşedintele Klaus Iohannis, la Baza Mihail Kogălniceanu. Premierul României, Nicolae Ciucă a condamnat la rândul său agresiunea militară, pe care o consideră „cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii” – scrie Digi24.

„Agresiunea militară declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei afectează fundamental și în mod dramatic securitatea europeană, cea transatlantică și cea globală. Comunitatea internațională a răspuns unitar și rapid. Au fost luate măsuri substanțiale, pe de o parte, pentru ajutorarea Ucrainei, greu încercate de această agresiune extrem de brutală, în care și-au pierdut viața și au fost răniți și foarte mulți civili”, a spus Klaus Iohannis, în cadrul unui eveniment la care au participat premierul Nicolae Ciucă şi ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

Președintele statului vecin a enumerat măsurile luate de România în cadrul acțiunilor de ajutor a refugiaților ucraineni care au fost nevoiți să-și părăsească țara.

„În contextul acestei crize, România s-a mobilizat în mod exemplar – și aici vorbesc atât de autorități, cât și de societatea civilă și mediul privat. Toată lumea a rezonat cu drama de la granițele noastre, am demonstrat compasiune și solidaritate. Am acționat și ne-am organizat, astfel încât să sprijinim afluxul mare de refugiați, să asigurăm protecție și condiții decente. Mai mult, am decis înființarea pe teritoriul țării noastre a unui hub logistic care să permită colectarea și transportul donațiilor din cadrul ajutorului umanitar internațional către Ucraina și cetățenii săi”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a amintit de intenția României de a crește cheltuielile de apărare și de constituirea unui Grup de Luptă NATO pe teritoriul țării noastre. Klaus Iohannis a mai declarat că:

„În plan securitar, la nivelul NATO, s-au accelerat măsurile de pregătire a forțelor Aliate și se lucrează pentru consolidarea pe termen lung a posturii NATO pe Flancul Estic. Țara noastră va continua demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

În afară de aceasta, România își va consolida propria capacitate de apărare. Intenționăm să creștem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%. Este important să asigurăm condiții mai bune pentru înzestrarea forțelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine și a răspunde mai eficient nevoilor operaționale ale Armatei României și provocărilor de securitate actuale și în perspectivă”.

Distribuie articolul: