Kinetoterapia este benefică atât pentru adulți, cât și pentru copii. Kinetoterapia, cunoscută și drept kinetologie medicală sau chineziterapie, este atât o formă de terapie, cât și o știință. Și, cel mai important, această terapie îți poate salva și trata bebelușul. Mai multe detalii din acest domeniu, dar și despre beneficiile kinetoterapiei, vom afla de la doctorul kinetoterapeut Belicci Mihai. 

Cuvântul kinetoterapie se traduce în: terapie prin mișcare. Ca terapie, aceasta este compusă din programe specifice de recuperare medicală și este o formă de terapie fizică asistată, al cărei scop este reabilitarea corpului. 

Este posibil ca nevoia de kinetoterapie să existe pentru tine sau cineva apropiat, inclusiv cel mic, fără să știi de acest lucru. Deci, când este vorba de copil, este foarte important să fim atenți la postura acestuia și modul de dezvoltare al copilului. De aceea, dacă ești părinte, acest material, cu siguranță, îți va fi foarte util.

Principalele obiective ale kinetoterapiei constau în:

  • corectarea, respectiv mentinerea posturii si aliniamentului corporal;
  • creșterea forței și a rezistentei musculare;
  • creșterea masei musculare;
  • îmbunătățirea mobilității articulare;
  • creșterea coordonarii și a echilibrului;
  • îmbunătățirea capacității de efort;
  • recuperarea cardio-respiratorie;
  • creșterea confortului fizic și psihic;
  • relaxarea;
  • menținerea unei vieți active.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Belicci Mihai (@kinetoterapeut_belicci_mihai)

Iată ce secrete ne spune kinetoterapeut Belicci Mihai despre această terapie:

Care sunt principalele atribuții ale unui kinetoterapeut? 

„Kinetoterapeutul este specialistul care examinează cu grijă pacientul și apoi stabilește programul de recuperare potrivit necesităților”.

Cum ai descrie relația pacient-kinetoterapeut, pe durata tratamentului?

„Ca și în orice relație dintre specialist – pacient, contează enorm deschiderea și dorința pacientului de a se implica în întregul proces, indiferent că vorbim despre copii sau maturi. Bineînțeles, în cazul maturilor este mai ușor de dirijat acest lucru. La bebeluși/copii este diferit, dar eu mă strădui mereu să creez o atmosferă plăcută de lucru pentru ei”.

Care sunt principalele probleme de sănătate cu care se prezintă pacienții (sau părinții atunci când este vorba de bebeluși) la kinetoterapeut?

„Principala problemă a bebelușilor sunt membrele superioare și inferioare încordate sau prezența anumitelor reflexe la o vârstă la care ele deja ar fi trebuit să se estompeze. În cazul copiilor, diferite afecțiuni sunt prezente precum: picioare valgus, varus, scolioză, cifoză, dar și hernie de disc în cazul maturilor”.

Cât de importantă este kinetoterapia pentru copii? 

„Kinetoterapia este extrem de importantă, de aceea ședințele trebuie să înceapă la o vârstă timpurie. Specialistul poate să prevină anumite afecțiuni ale bebelușilor/copiilor, sau, în cazuri mai triste, poate observa probleme pe care le au copiii,pe care părinții cărora nu le-au observat. De aceea recomand părinților să meargă la un kinetoterapeut chiar și când s-ar părea că totul este în regulă, și nimic nu îl deranjează pe copil”.

Ce acțiuni pot fi corectate prin kinetoterapie?

„Cele mai des întâlnite afecțiuni ce pot fi corectate prin kinetoterapie sunt: talpă plată, piciorul Valgus și Varus, scolioză, cifoză, lordoză și multe altele”.

Când un părinte ar trebui să caute ajutor pentru bebelușul său?

„Părintele trebuie să apeleze la un specialist chiar începând cu primele luni de viață ale bebelușului. În cazul meu, testez bebelușul și le explic părinților ce complex de exerciții pot face cu copilul lor, potrivit vârstei”.

Cum îți dai seama că bebelușul are o întârziere în dezvoltare? 

„Foarte rare sunt cazurile când părinții își dau seama că există o anumită întârziere. Cel mai amplu și informat răspuns despre dezvoltarea copilului, părinții îl pot primi de la specialist”.

Cum îl încurajăm pe bebeluș să înceapă să meargă singur? 

„Deși este un lucru foarte important ca el să înceapă să meargă singur, dar și corect, există numeroase etape peste care nu trebuie să trecem. De exemplu: statul pe burtă, rostogolirea, dar mai ales târârea – acestea pregătesc mușchii, astfel încât copilul să fie capabil să meargă de sine stătător corect”.

Cât de important este statul pe burtă la bebeluși? 

„Statul pe burtă este foarte util pentru bebeluș, întrucât noi putem vedea cât de bine copilul nostru menține capul. De asemenea, îl poate scăpa pe bebeluș de gaze, ceea ce îi va crea un confort”.

Întârzierea mersului la copii indică o problemă?

„Este normal să înceapă să meargă de la 11 luni până la 13-14 luni. Dacă copilul nu merge singur până la această vârstă, poate exista o problemă motorie sau neurologică”.

În cazul copiilor, problemele cu postura sunt extrem de des întâlnite. Ce recomandări aveți pentru părinți?

„Părinții trebuie să atragă atenția la ghiozdanul pe care îl folosesc copiii mergând la școală, el trebuie să fie ales corect. Apoi să se uite la postură, atunci când aceștia stau la ore, dar și când copiii își fac temele acasă, ea trebuie să fie corectă: trunchiul drept, spatele lipit de spătarul scaunului, tălpile lipite de podea”. 

Care sunt cele mai importante reguli, pe care ar trebui să le știe fiecare părinte în ceea ce ține de dezvoltarea copilului său?

„Ca și fiecare părinte, noi ne dorim copilul nostru să fie sănătos, deștept și crescut în iubire, însă, punem un accent deosebit de mare pe învățătură și uităm că el mai are și alte nevoi. Este extrem de important să existe un echilibru în tot ce se petrece în viața copilului nostru. Activitatea fizică este esențială pentru buna dezvoltare a copilului. Sfatul meu este să faceți din vizita la kinetoterapeut o rutină plăcută și pentru dumnevoastră, dar și pentru copil”. 

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Belicci Mihai (@kinetoterapeut_belicci_mihai)

 

Distribuie articolul: