Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți, 19 noiembrie, că atacul Ucrainei asupra regiunii Briansk din Rusia, cu rachete ATACMS furnizate de SUA, reprezintă un semnal clar că Occidentul intenționează să escaladeze conflictul din Ucraina, potrivit Reuters. „Faptul că rachetele ATACMS au fost folosite în mod repetat în regiunea Briansk pe timpul nopții este, desigur, un semnal că se dorește escaladarea”, a afirmat Lavrov în fața reporterilor, la Rio de Janeiro, unde participă la summitul G20.

„Fără americani, este imposibil să fie folosite aceste rachete de înaltă tehnologie, aşa cum preşedintele Putin a spus în mod repetat”, a arătat Lavrov.

Putin a declarat pe 12 septembrie că aprobarea occidentală pentru astfel de lovituri ucrainene ar însemna „implicarea directă a ţărilor NATO, a Statelor Unite şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura militară şi personalul NATO ar trebui să fie implicate în stabilirea ţintelor şi lansarea rachetelor, scrie realitatea.md.

Rusia a declarat la fel marţi că Ucraina a tras şase rachete ATACMS de fabricaţie americană în regiunea sa vestică Briansk. Lavrov a mai spus că „speră” ca noua doctrină nucleară a Moscovei, în care preşedintele Vladimir Putin a extins situaţiile în care poate recurge la un atac nuclear, „va fi citită cu atenţie”.

„În noaptea de 19 noiembrie 2024, unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în cooperare cu alte componente ale Forțelor de Apărare, au provocat pagube asupra arsenalului centrului logistic 1046 din zona orașului Karacev, regiunea Briansk, din Federația Rusă. Începând cu ora 02:30 a nopții respective, în zona obiectivului au fost înregistrate 12 explozii secundare și detonări. Distrugerea depozitelor cu muniție pentru armata ocupanților ruși pentru a opri agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei va continua”, a anunțat Statul Major al Armatei Ucrainei marți, într-o postare pe Facebook.

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat mai devreme un decret care aprobă modificarea doctrinei nucleare a Federației Ruse. Noua variantă a acestui document permite Rusiei să răspundă cu arme nucleare în cazul în care teritoriul său e atacat chiar și cu armament convențional, inclusiv de către un stat non-nuclear, informează agenția rusă Tass.

„Principiul de bază al doctrinei este că armele nucleare reprezintă o măsură extremă pentru protejarea suveranității țării. În același timp, ca urmare a creșterii noilor amenințări și riscuri militare, Rusia avea nevoie să-și clarifice parametrii în baza cărora poate apela la utilizarea de arme nucleare”, conform Tass.

Astfel, Rusia va considera un atac asupra teritoriului său, de către un stat non-nuclear, dar cu sprijinul unei puteri nucleare, drept „un atac comun”, care va putea declanșa din partea Moscovei un contraatac nuclear. Reacția Moscovei vine ca urmare a deciziei SUA de a permite Ucrainei să folosească rachete ATACMS americane pentru a lovi ținte din interiorul Federației Ruse.

Distribuie articolul: