Dorin Galben este din satul Japca, raionul Florești. În anul întâi de facultate, avea o bursă lunară de 500 de lei. Făcea antropologie la USM. A auzit despre Programul Erasmus Mundus și chiar dacă se gândea că are puține șanse să acceadă, a adunat setul de documente, a depus dosarul și a uitat de el.

Peste ceva timp, află că a fost acceptat la o universitate din Polonia, că va face acolo anul II și că va primi o bursă de 1000 de euro pe lună.

„1000 de EURO pe lună. Eram la un internet cafe când am citit E-mailul. Tremuram ca varga. De la 500 de lei la 1000 de euro, era prea frumos ca să fie real… Dar a fost. În august 2011 am pornit spre Varșovia. La gară m-a petrecut soră-mea, iar când autobuzul urma să pornească, a început a boci. De bucurie, probabil, că scapă de mine. Am ajuns în capitala Poloniei mort de foame. Pe drum mi-a fost frică să cobor din autobuz ca să nu mă uite șoferul cumva printr-o stație de alimentare. Practic nu știam limba, dar prin semne mi-am cumpărat bilet spre Pułtusk, orășelul unde urma să-mi petrec anul și să trăiesc cea mai frumoasă experiență din viață la Akademia Humanistyczna im. Aleksandra Gieysztora w Pultusku!  Într-o lună înțelegeam tot, iar în 3 deja vorbeam „moia tvoia ne ponimati” în poloneză. Când am primit prima bursă, mi-am cumpărat mai multe „flecurele”. Am rămas practic fără bani și am trăit jumătate de lună cu 100 de zloți – pe atunci cam 400 de lei”, își amintește Dorin.

18519855_1414571525248597_251410056596451750_n

Au urmat călătorii prin toată Europa, iar cireașa de pe tort a fost vizita la ROLAND-GARROS 2012.

„Ce să zic – am trăit un vis. Erasmus m-a ajutat să înțeleg că totul este posibil și că limitele sunt doar în mintea noastră! Am revenit cu gândul că pot să răstorn lumea, adică entuziasmat și dornic să mă implic în proiecte. Aici entuziasmul a cam pierit, dar pe termen lung experiența din Polonia m-a ajutat să înțeleg că totul este posibil și că nu obține nimic doar cel care nu face nimic. Erasmus m-a ajutat să mă maturizez mai repede decât s-ar fi întâmplat dacă eram aici.”