Maria Bordian este juristă de profesie, iar de 4 ani aceasta s-a mutat cu familia sa în Germania. Atât ea, cât și soțul Victor, care este chirurg, au plecat din țară nu de sărăcie, ci din marea dorință de a oferi copiilor un mediu de creștere și educație mai bun. Gătind delicii acasă, pentru cei dragi, Maria a prins la curaj și a studiat pe îndelete „legile deserturilor”. Acum face cele mai pufoase macarons și împarte rețetele ei cu toată lumea, iar planurile delicioase sunt foarte mari.

Internetul care alină dorul

„Avem doi copii – Daniel și Victoria, iar motivul plecării noastre din Moldova nu a fost chiar sărăcia cum la mulți alții. Am fugit mai mult atitudinea Statului față de cetățeni: salariile mizere și indiferența față de specialiști. Primul care a luat decizia de a pleca din Moldova a fost soțul meu. Cel mai greu moment pentru noi a fost gândul de a ne despărți de părinți, dar am cosiderat că din străinătate îi vom putea ajuta mai mult. Acum, noroc de internet care în secolul XXI ne alină dorul de casă. Am ales țara unde atât cetățenii proprii, cât și străinii sunt apreciați și respectați de stat pentru hărnicie, motivație și cunoștințe”, ne povestește Maria.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de macarons_by_maria Kisslegg (@maria_macarons_kisslegg) pe

Casa visată la nuntă

„În 4 ani am reușit să ne împlinim visul de a avea căsuță noastră – e căsuță la care am visat ambii de când ne-am căsătorit: cu grădină, flori, multă verdeață în jur și mai ales la poalele munților. Pentru mine la început a fost destul de greu: oameni noi, limba pe care la moment nu o posedam (am frecventat un curs intensive de limbă germană), lipsa prietenilor… Aveam și stări depresive, fiind după naștere. Totodată încercam să-mi susțin soțul, fiind și pentru el era destul de greu. Dar îl  așteptam mereu acasă cu gustoșenii, că doar dragostea bărbatului trece prin stomac. Uneori pregăteam deserturi pentru colegii lui de serviciu, de la care primeam multe cuvinte de laudă, ceea ce mă motiva să încerc deserturi noi”, ne mai spune Maria Bordian.

Macarons – marea provocare!

„Provocarea mare pentru mine a fost să gătesc cele mai populare și rafinate deserturi – Macarons. Primii mei Macarons au fost făcuți după o rețetă de pe Net (râde) – zici că erau niște „пряники” (n.r. turte dulci). Mai aveau și o culoare albastră atât de intensă că toată familia timp de trei zile aveam gurile că seninul cerului (râde). Nu m-am oprit aici, ci încercam din nou și din nou alte rețete, dar care totuși erau departe de perfecțiune. Cheltuind bani, ingrediente am înțeles că este timpul să investesc într-un curs teoretic și practic, oferit de specialist. Am rămas foarte satisfăcută de resultatele mele după acest curs, ceea ce m-a făcut să continui studiile în domeniul patiseriei (Eclere cu diferite tipuri de aluat, Zefire, Cheescake-uri, Panettone, etc.)”, își mai amintește femeia.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de macarons_by_maria Kisslegg (@maria_macarons_kisslegg) pe

Împarte tuturor rețetele

„Am început a primi comenizi de la colegii soțului, cunoscuți, vecini. Mă deranja însă că lucrez fără un certificat din partea statului german. De aceea am făcut următorii pași pentru a obține un certificat în domeniul patiseriei. Din nou studii, doar că aici cu examene practice și teoretice la un Chef Patissier. Apoi exame de conducere a micii afaceri, teste de igienă. Având suprafața suficientă acasă, am obținut permisiunea instituției de sănătate publică și igienă, respectând anumite cerințe, de a deschide un mic laborator de producere a deserturilor. Încerc să țin pasul tehnologiilor și postez pe Instagram și Facebook diferite rețete de deserturi încercate de mine, astfel inspirând gospodinele pentru a face în condiții de casă deserturi frumoase și gustoase”, recunoaște Maria pentru EA.md.

Secretele rămân în laborator

„O provocare a fost să dau examene (un examen cu durata de 7 ore practic) la camera de meserii (Handwerkskammer). Vreau să-mi deschid un laborator mai mare de producere a deserturilor (pe primul plan stau Macarons și Eclerele), să pot face livrări în mai multe regiuni ale Germaniei. În același timp, voi continua să fiu activă și pe paginile de Instagram și Facebook cu noi rețete gustoase. Mai am o provocare: de a preda online un curs de pregătire de macarons. Primul curs îl am acum, la sfârșit de mai – acolo spun mai multe secrete. Nu mi-e frică de concurență, dar am și eu secretele mele. Multe rețete încercate și lucrate de mine însă le voi împarți cu drag cu cei care mă urmăresc. Dar sigur, pe primul plan rămâne familia și mi-aș dori să am timp și atenție suficientă pentru ei”, ne-a mai spus în final Maria Bordian, moldoveancă stabilită în Germania.