Federația Internațională de Handbal (IHF) și-a schimbat regulile privind echipamentele, după ce a fost criticată pentru că le impunea jucătoarelor de pe plajă să poarte bikini, notează BBC.

Echipa feminină a Norvegiei a fost amendată cu 1.500 de euro după ce jucătoarele au purtat pantaloni scurți în loc de bikini la campionatele europene din iulie, din Bulgaria. Amenda a fost catalogată drept sexistă, iar popstarul american Pink a spus că este mândră de echipă și s-a oferit să plătească amenzile.

Federația de handbal din Norvegia (NHF) a declarat că va plăti amenzile, dar va „continua să lupte pentru a schimba regulile pentru îmbrăcăminte, astfel încât jucătoarele să poată juca în hainele în care se simt confortabil”, conform BBC.

Echipamente sportive pentru egalitatea de gen

În septembrie, miniștri din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia au cerut IHF să-și revizuiască regulile uniforme „în conformitate cu egalitatea de gen”.

Regulile actualizate spun că jucătoarele de handbal pe plajă pot purta acum maiouri „body fit” și „pantaloni scurți”, spre deosebire de topuri și bikini.

Atleții de sex masculin au voie să poarte pantaloni scurți, dar trebuie să rămână la 10 cm deasupra genunchiului.

Activista Talitha Stonea speră că schimbarea regulilor privind echipamentul sportiv va fi „începutul sfârșitului sexismului și obiectivării femeilor și fetelor în sport”. Activista a mai declarat pentru BBC că toate femeile și fetele ar trebui „să fie libere să participe la sport fără teama că ar putea fi hărțuite sexual”.

Sursa: bbc.com

Distribuie articolul: