Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, a declarat pentru site-ul Euractiv că Uniunea Europeană trebuie să evite să creeze noi dependențe de resurse naturale și să caute alternative la gazul rusesc.

Acesta a accentuat că lecția pe care a învățat-o din cauza crizei energetice actuale e: Nu trebuie să luăm materialul brut și bunurile de la un singur furnizor. E nevoie să învățăm să ne adaptăm.

Totuși nu e o misiune ușoară de a găsi alternative la gazul rusesc. Ați furnizori, de asemenea, impun condiții și asigurarea cu resurse naturale devine un joc politic.

Un obiectiv al UE ar fi colaborarea cu statele din Asia Centrală, care din cauza războiului din Ucraina, se distanțează de Federația Rusă.

Dependența de gaz față de Federația Rusia era văzută de unii ca pragmatism. Eram indiferenți de ce face Putin și cine este pentru a primi gaz ieftin. Haideți să nu mai fim pragmatici.

Acesta declară că UE va folosi toate  mijloacele de care dispune pentru a negocia și a stabili relații avantajoase cu statele din afara blocului comunitar.

Până în martie 2022, 45 % din gazul natural european provenea din Federația Rusă. Comisia Europeană și-a propus să reducă importurile de gaz rusesc. Scopul e ca în 2030, Uniunea Europeană să se dezică complet de gazul rusesc.