Sute de stewardese sunt angajate astăzi, la companii aeriene din întreaga lume. La începutul secolului XX însă, tinerele puteau doar să viseze la meseria de însoțitoare de bord. Prima femeie care a spart stereotipurile de gen în acest sens a fost o americancă. Despre cine e vorba, vedeți mai jos.

Prima stewardesă din istorie s-a numit Ellen Church și s-a născut în statul american Iowa. Inițial, a studiat asistența medicală, ca mai apoi să se angajeze în calitate de pilot și asistentă medicală. Directorul Boeing Air Transport (BAT) nu ar fi angajat-o în calitat de pilot, însă i-a fost sugerată ideea să angajeze o femeie cu studii medicale, pentru a calma pasagerii care se temeau de zboruri.

Ellen Church a fost angajată în calitate de însoțitoare de zbor în 1930, pentru un termen de probă de 3 luni. Acel zbor a durat 20 de ore, a avut 13 opriri şi 14 pasageri.

Primele stewardese care au urmat după ea trebuiau neapărat să aibă studii medicale. Era de asemenea important ca tinerele să aibă „mai puțin de 25 de ani, să cântărească mai puțin de 52 de kilograme și să măsoare o înălțime de maxim 163 de cm. Trebuiau să poată ajuta pasagerii să ridice bagajele, să servească mâncarea și să asiste piloții la împingerea aeronavelor în hangare.” În schimb, primeau salariu „bun”, de 125 de dolari.

După promovarea în această funcție a tot mai multe femei cu studii în asistența medicală, au devenit competitive pentru funcția de stewardese. Din cauza unui accident de mașină însă, Ellen a fost să-și întrerupă activitatea după 18 luni de carieră în aviație.

Ellen Church s-a stins în Indiana, la vârsta de 60 de ani, după ce timp de mai mulți ani a muncit în slujba sănătății americanilor, inclusiv în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

Distribuie articolul: