Lumea în care trăim este dovada supremă de dragoste, natura și ale sale peisaje reflectând magicul tablou al iubirii infinite. Iubirea este combustibilul care ne pune în mișcare, nu putem trăi fără iubire, iar adevăratul sine nu se manifestă plenar atunci când rezervorul nostru de iubire se golește.

Iubește! Acest ,,iubește’’ ne arată că totul începe cu noi, că ,,a oferi’’ îl precede pe ,,a primi’’, iar dăruirea este întotdeauna o acțiune de care suntem capabili în fiecare moment al vieții, indiferent de loc și de circumstanțe.

Tu cum îți manifești iubirea?

Iubește și fii iubit(ă)

Dincolo de a fi un îndemn, ,,Iubește și fii iubit(ă)’’ este titlul unei cărți revelatoare, scrisă cu măiestrie de psihologul Domnica Petrovai. Este o carte care ar trebui să aibă loc de cinste în biblioteca fiecărei familii. Mesajul său vizează conștientizarea și schimbarea modului deficitar în care este percepută iubirea și relațiile.

În momentul în care informațiile cuprinse în paginile acestei cărți vor intra în spațiul de analiză al ambilor parteneri, revelațiile vor duce fără îndoială la schimbări benefice și la relații de iubire sănătoase și împlinitoare.

,,Iubește și fii iubit(ă)’’ este o carte complexă și completă, care a văzut lumina tiparului în anul 2018, sub egida editurii Humanitas, reușind să cucerească inimi și să îmbogățească viața de cuplu a numeroși cititori.

Cartea este structurată având în centru următoarele subiecte:

  • Cum iubești și cum primești iubirea celuilalt. Căi de cunoaștere.

Acest capitol abordează o temă destul de sensibilă, și anume amprenta pe care părinții o lasă asupra noastră și a modului în care ne manifestăm iubirea. Oare iubim așa cum s-au iubit și au fost iubiți părinții noștri? Și dacă răspunsul la această întrebare este unul afirmativ, iar realitatea relațională nu ne mulțumește, ce este de făcut?

Cunoaștere și autocunoaștere, două subiecte care nasc vâlvă, care presupun să renunțăm la bariere și la temeri și să pătrundem în esență, cu certitudinea că iubirea și frumusețea există în fiecare dintre noi.

Nu ne cunoaștem și nu avem răbdare să-i cunoaștem pe cei de lângă noi, interpretăm gesturi, tragem concluzii pripite, nu înțelegem intențiile, nu ne cunoaștem valorile și nu ne asumăm în întregime răspunderea pentru propria viață. Este însă momentul să renunțăm la statutul de victimă și să facem apel la puterea interioară.

,,În loc să-i spui ce nu face el bine pentru voi, începe să faci tu lucruri pentru tine și relația voastră.’’

  • Pledoarie pentru un cuplu conștient.

Granița dintre iubire și dependență poate fi una destul de fină atunci când nu te cunoști cu adevărat și nu ești conștientă de ceea ce presupune o relație sănătoasă. Este nevoie să înțelegem că o relație nu se întâmplă, ci se construiește prin efort zilnic și implicare, pe doi piloni de bază, iubirea și respectul.

,,Ce trebuie să schimbi? Începe cu un lucru aparent simplu: să-l asculți pe celălalt. Ce vede el, și tu nu vezi? El vede ceea ce ție îți este prea greu să recunoști. De aici poți începe schimbarea.’’

  • Încrederea și povestea vieții noastre.

În cuplu, încrederea presupune iertare și dorința de a repara relația, chiar dacă există nemulțumiri de ambele părți, iar conversațiile sunt dificile. Atunci când ambii parteneri doresc continuarea relației, căutarea celor mai bune soluții și atenția acordată partenerului sunt primordiale.

,,Ce poate să vă ajute? Să vă spuneți povestea și, mai ales, ce se află în spatele ei.’’

  • Regăsirea în cuplu. Recuperarea din propria noastră istorie de viață.

Renunțarea la măști, asumarea vulnerabilității și deschiderea spre partener pot face minuni. Efortul constant și implicarea, alături de o viziune comună asupra viitorului vor creiona un drum al evoluției pentru ambii parteneri și o relație de cuplu înfloritoare.

,,Avem de ales: să vindecăm sau să adâncim durerea și suferința. Alegeți vindecarea!’’

  • Redefinirea masculinității și a feminității pentru un cuplu sănătos.

În vremurile pe care le trăim, indiferent de rolurile jucate pe scena vieții, femeia și bărbatul nu trebuie să uite cine sunt, ce-și doresc, ce așteptări au de la partener și până unde își întind influența. Relația de iubire este precum un dans pe ritmuri diferite, în care partenerii știu să conducă și să se lase conduși.

,,Iubește și fii iubit(ă) – Aproape totul despre relația de cuplu’’ este un adevărat ghid pentru relații de iubire conștiente, asumate și împlinite, iar motivația care a stat la baza scrierii acestei cărți este exprimată atât de frumos de însăși autoarea.

,,Am scris dorind să explic că viața în doi – oricât de nebănuite ar fi căile ei – are un alfabet. Trebuie să urmeze o igienă elementară. Să aibă repere și limite sănătoase. Există etape, fiecare cu farmecul și miza ei. Ca o relație de cuplu să funcționeze, alfabetul ei trebuie învățat.’’ – Domnica Petrovai

Așadar, tu ești deschisă să înveți alfabetul relației de iubire?

Articol de Florina Popa Dumșe – Consilier dezvoltare personală, Autor, Blogger.

Distribuie articolul: