Perechea potrivită de ochelari de soare poate face sau distruge o ținută. Dar cui trebuie să-i mulțumim pentru această invenție? Vă prezentăm istoria ochelarilor de soare: de la cei primitivi și până la modelul modern.

Pe 27 iunie este sărbătorită Ziua Internațională a Ochelarilor de Soare. Iată de ce ne-am propus să venim cu informații curioase despre cum și când au apărut ochelarii de soare, accesoriu indispensabil în prezent, mai ales vara.

Ochelarii de soare primitivi au fost purtați de inuiți încă în perioada preistorică, aceștia erau creați din fildeș de morsă cu fante în ele – potrivite pentru a ajuta la limitarea pătrunderii luminii reflectate de zăpadă.

Foto: Twitter.com

18 mai, 1916, Imagini realizate de Rudolph Martin Anderson, perioada 1876–1961. Peninsula Banks, comunitatea Bathurst Inlet.

Versiunea modernă a ochelarilor de soare Hitomi.

Legenda spune că împăratul Nero urmărea luptele de gladiatori purtând lentile de smarald, dar mulți istorici au îndoieli că informațiile ar fi adevărate.

Chinezii au adus o ușoară îmbunătățire față de modelul Inuit în secolul al XII-lea, atunci când au folosit cuarțul fumuriu pentru lentile, acestea fiind folosite pentru a ascunde expresiile faciale ale judecătorilor.

Ochelari ce au aparținut dinastiei Qing

La mijlocul anilor 1700, un optician londonez a început să experimenteze cu lentile verzi pentru a ajuta la anumite probleme de vedere – și, într-adevăr, verdele este cea mai bună culoare pentru protejarea ochilor de razele soarelui.

Lentilele cu nuanțe de smarald au fost foarte răspândite multă vreme, așa cum demonstrează mai multe mențiuni în lucrările lui Nathaniel Hawthorne și Edgar Allan Poe.

Abia în secolul XX au fost inventați ochelarii de soare moderni, așa cum îi știm. În 1929, Sam Foster a început să vândă primele perechi produse în masă, care în scurt timp au devenit un articol fashion obligatoriu, pe aleea de promenadă din Atlantic City.

Câțiva ani mai târziu, Bausch & Lomb (compania care a creat marca Ray Ban) a intrat în joc, când compania a început să facă ochelari de soare pentru aviatorii militari americani.

Foto: Time Magazine

De atunci, ochelarii de soare s-au bucurat de diferite grade de popularitate și mai mult decât câteva upgrade-uri ale designului. Totuși, poate cea mai importantă îmbunătățire tehnologică a fost lentila polarizată, introdusă în anii 1930, care ajută la reducerea suplimentară a luminii și, de asemenea, la reducerea riscului de deteriorare a ochilor din cauza razelor UV.

În prezent, ochelarii de soare sunt mai mult decât un accesoriu fashion, este un accesoriu nelipsit atunci când mergem în vacanțe la mare sau munte, dar și în viața de zi cu zi.

Potrivit revistelor de modă celebre, în vara lui 2020 se poartă ochelari de inspirație vintage, începând cu ramele rotunde, cat-eye și terminând cu rame pătrate, dreptunghiulare, cu lentila colorată și chiar transparentă.

Foto: MarieClaire

Sursa: Sunglassmuseum.com


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA