Irina Voicu este studentă în anul V la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea de Medicină Generală. De câteva luni a început să combine teoria cu practica. În timp ce studiază, tânăra a decis să se integreze și în câmpul muncii, iar noi am încercat să aflăm cât de greu sau ușor este în secolul 21 să fii student și în paralel să aplici teoria în practică

Irina a știut de mică că vrea să fie medic și visul copilăriei începe să prindă contur, iar pentru asta tânăra muncește zilnic.

„Totul s-a transformat în visul vieții mele pentru care am muncit și muncesc în continuare. Am învățat destul de repede tot ceea ce trebuie să fac, probabil eram atât de speriată ca nu cumva să fac ceva greșit, încât am fost foarte atentă la tot și am încercat să învăț bine care este funcția mea”, spune Irina.

Tânăra povestește că a decis să facă acest pas, deoarece consideră că cel mai bun învățător rămâne a fi practica și că multe lucruri se însușesc mult mai bine atunci când stai față în față cu pacientul și problema acestuia.

„Primele zile ceream frecvent ajutor, îmi era oarecum frică, acum însă, lucrurile merg foarte ușor, pot spune că m-am integrat foarte bine, însă acest lucru se datorează și colectivului în care activez și desigur pacienților care, atunci când mă văd atât de tânără, nu se feresc de mine, nu se tem, dar dimpotrivă mă încurajează. Încurajarea și cuvintele frumoase care vin din partea pacienților m-au făcut să înțeleg încă odată că nu am dat greș când am ales această meserie”, conchide studenta.

Întrebată cât de deschise sunt instituțiile de stat să colaboreze cu studenții, aceasta ne-a spus că: „Institutiile sunt foarte deschise. În momentul în care am început să caut de lucru, toate locurile erau deja ocupate de alți studenți ai universității sau proaspeți absolvenți de la medicină, semn că instituțiile sunt pro colaborării.”

Studenta a venit și cu câteva recomandări pentru colegii care își doresc să activeze, dar încă nu au curaj.

„Sfatul meu este să înceapă din timp să caute un loc de muncă, să fie siguri pe ei, dornici să învețe lucruri noi, pentru că înțelegi mult mai bine unele lucruri doar atunci când stai zi de zi față-n față cu pacienții, când ai posibilitatea să discuți cu ei”, menționează Irina.

Foto: arhiva personală

Distribuie articolul: