Odată cu apariția unui bebeluș, viața se schimbă la 180 de grade, iar părinții au misiunea de a crește, educa și crea un climat favorabil pentru cel mic. Comunicarea dintre medic și mamă are un rol esențial, iar vizitele medicale recomandate a fi efectuate în primul an de viață sunt obligatorii.

În primul an de viață a copilului, vizitele vor urmări creșterea armonioasă a bebelușului, creșterea în greutate, înălțime și a perimetrului cranian, menționează medicul pediatru, Irina Secu.

Consulturile planice a copilului în primul an de viață sunt foarte importante prin faptul că anume în această perioadă după examinarea minuțioasă i se va stabili un diagnostic de dezvoltare fizică și psihică. Conform vârstei se pot depista anumite probleme de sănătate care vor necesita ulterioare consulturi la specialiști sau anumite investigații suplimentare, a spus Irina Secu.

Perioadele necesare pentru examinarea copilului în primul an de viață:

  • „La 0 luni- 28 zile, este perioada neonatal când bebelușul va fi examinat de neonatolog sau pediatru( întrebări referitor la îngrijiri, alimentație, îngrijirea bontului ombilical, colici, balonări), adaugă medicul.

La această vizită se va recomanda vitamina D pentru profilaxia rahitismului, care se va administra până la vârsta de 2 ani.

  • 2-3 luni consulturile se vor efectua la pediatru pentru a aprecia dezvoltarea fizica a copilului, a depista careva malformații, de a răspunde părinților la întrebările apărute cu care se confruntă de ex: acneea neonatala, alimentația nou- născutului, regurgitările vomele, balonările, colicele, calendarul de vaccinări). De asemenea, copilul este necesar de consultat și de neurolog care va aprecia dezvoltarea neurologică, reflexe etc , cât și a ortopedului ( depistarea problemelor legate de dispalzia de șold fiind mai frecventă la fetițe decât la băieței, deformații congenitale a scheletului, membrelor etc). La depistarea anumitor probleme aceștia vor indica investigații suplimentare gen (usg cap, organele interne, usg șolduri, kinetoterapie sau masaj general), a mai spus medicul pediatru.

Examenul clinic al bebelușului are ca scop de a urmări felul în care copilul s-a adaptat la viața extrauterină de la naștere până la momentul respectiv. Ideal este ca vizita să aibă loc când micuțul nu este nici foarte flămând, nici imediat după ce a supt.

baby with measure tape

  • Următoarea perioadă va fi la 6 luni. Examinarea de către pediatru cu efectuarea măsurătorilor necesare (masa, talie, perimetru toracic și perimetru cranian). Evaluarea dezvoltării fizice, în cadrul consultației se vor discuta întrebări ce țin de începerea perioadei de diversificarea cu oferirea sfaturilor proaspeților părinți.
  • Consultul la vârsta de 1 an va fi efectuat de către pediatru, neurolog, ortoped, oftalmolog și orl unde se va aprecia dezvoltarea fizică și psihoneurologică, probleme de vedere sau tulburările ce țin de ortopedie, adaugă Irina Secu, medic pediatru.

Distribuie articolul: