Această pasiune i-a fost transmisă ereditar de la mama ei, a încercat să se regăsească în alt domeniu și a făcut facultatea de Biomedicina, însă tot la stofă, ac și ață ajunge. Irina Doroșchevici este o fată cu mâini de aur și creează corturi pentru copiii, care teleportează picii în perioadă indienilor! Acum vrea să se dezvolte în acest domeniu și transformă încet această pasiune într-o afacere prin care aduce zâmbetul atât copiilor, cât și părinților. 

Cum ai început să confecționezi astfel de corturi?

Încă de mic copil am avut ocazia să învăț de la scumpa mea mămică crearea diferitelor lucruri cu ajutorul mașinii de cusut. Ea meșterea pentru mine, fratele și sora mea: de la haine, ghiozdane până la jucării, făcea acest lucru din pasiunea și dragostea pentru această sferă. Eu, după 9 clase gimnaziale, am ales să fac studiile în Chișinău. În anul 2018 am finializat studiile la colegiul Tehnologic, la design vestimentar. Apoi au urmat trei ani de studii la ULIM, facultatea de Biomedicina. Totuși, pasiune pentru cusut mi-a rămas de bază.

Ideea a apărut în pandemie, când sora mi-a cerut ajutorul pentru a crea un cort cu ocazia zilei de naștere a nepoțelelor mele. Spre uimire, din prima încercare rezultatul a fost wow. În acest fel a apărut și cererea pe piață. De la un cort la altul, tot apăreau idei și îmi ieșea din ce în ce mai bine.

Cum are loc procesul de construcție al corturilor?

Procesul de confecționare a unui cort mi se pare simplu. Mai întâi se alege stofa, apoi aceasta se spăla, se calcă și după urmează procesul de croire. Ținând cont că sunt lucruri pentru copii, avem grijă ca acestea să fie confecționate din materiale naturale și sigure. Aleg stofa după preferințele mele, dar uneori sunt alese și după preferințele clienților. Am norocul că mămicile care apelează sunt bravo și aleg ce este mai bun pentru copilașii lor, și astfel îmi reușește să fac lucruri deosebite și de calitate.

Cât timp dedici acestui proces?

Depinde de preferințele cumpărătorilor, de stofa pe care o am în stoc și numărul comenzilor… respectiv dacă am mai multe comenzi, durează mai mult executarea lor. Dedic mult timp fiecărei comenzi, întrucât sunt implicată în toate procesele, inclusiv în livrare.

Cât de solicitate sunt produsele?

Ma bucură faptul că sunt solicitate corturile, dar pot spune că: cu cât mai multă lume te cunoaște, cu atât vândut este produsul. Eu acum sunt la început de cale și încă îmi fac loc pe piața noastră. Corturile sunt comercializate atât în Moldova, cât și peste hotare. Am avut comenzi chiar și din SUA, asta mă bucură și îmi oferă curaj.

Ce planuri de viitor ai în privința pasiunii tale?

Desigur că îmi doresc, în primul rând, să îmi dezvolt aceasta activitate, dar pentru aceasta e nevoie de ajutor. La moment sunt ajutată de familia mea, iar cel mai mult se implică sora mea.

Care este cea mai mare provocare în acest domeniu?

Cea mai mare provocare e să nu mă opresc aici și să fac o afacere din asta, să confecționez și alte lucruri frumoase, de calitate și deosebite.

Mai nou, Irina face și corturi pentru animalele de companie!

Foto: Facebook/ Irina’s Vigvam