Doi neozeelandezi reținuți în Iran în ultimele luni au primit permisiunea de a părăsi țara, a declarat miercuri Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Noua Zeelandă, scrie CNN.

Prim-ministra Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat marți, într-un videoclip transmis în direct pe Facebook, că guvernul țării sale a lucrat foarte mult în ultimele luni pentru a li se permite să părăsească Iranul.

„Este corect să spunem că a existat o situație incredibil de dificilă în ultimele luni”, a spus Ardern.

Nici Ardern, nici Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului nu au făcut publice detalii despre cuplul reținut sau unde fuseseră deținuți.

New Zealand Herald a raportat că cei doi sunt influenceri în rețelele sociale, Topher Richwhite și Bridget Thackwray, postează sub numele de Expedition Earth. Ultima postare a cuplului a fost acum 16 săptămâni, la pasajul Tas Yol din Turcia.

De asemenea, guvernul Noii Zeelande și-a actualizat miercuri avertismentele de călătorie pentru Iran și i-a îndemnat pe neozeelandezii aflați în prezent în Iran să plece.

O declarație publicată împreună cu actualizarea recentă, a spus că Noua Zeelandă continuă să solicite reținere din partea autorităților în răspunsul la demonstrații și pentru o mai mare protecție a drepturilor femeilor și a libertății de exprimare.

Distribuie articolul: