E ultima săptămână a postului. Însă unii creștini parcă sunt alergici la bunătate și empatie. Trăim într-o societate profund religioasă, iar normele creștine sunt superioare celor juridice. Homofobia, sexismul și răutatea sunt elemente care-l definesc pe creștinul moldovean.

Nu vreau să cred într-un Dumnezeu care urăște și pedepsește oamenii doar din simplul motiv că iubesc pe cineva de același sex. Nu vreau să cred într-un Dumnezeu răzbunător și plin de mânie.

În perioada postului, creștinii sunt invitați să facă fapte bune, să fie reținuți și să aibă grijă de sufletul lor. Mulți consideră eronat că dacă nu mănânci de frupt e suficient. Contează ce scoți pe gură mai mult decât ce bagi. Așadar, cei care țin post ar trebui să aibă doar cuvinte blânde la adresa cuiva, în caz contrar, ar trebui să tacă.

Ești creștin și nu-ți place comportamentul cuiva? Roagă-te pentru sufletul acestuia. Fii tu un exemplu de urmat pentru semeni.

De multe ori, în post, am întâlnit oameni care înjurau de mama focului, bârfeau pe alții, crezând că faptele lor vor fi iertate căci nu mănâncă carne și lactate. Aceștia nu conștientizau că postul e o chemare la smerenie și purificare spirituală. Astfel de oameni se spovedesc și apoi continuă să se comporte urât, să arunce venin, crezând că sunt buni creștini.

Unele femei creștine încearcă să pară că sunt ușă de biserică, să jignească alte femei, care nu sunt la fel de curate și Doamne ferește, nu fac sex cu lumina stinsă. O creștină bună va avea grijă de trupul și sufletul ei și nu va arunca cu pietre în alte femei. O creștină bună niciodată nu va spune că o femeie merită bătută sau violată..

Nu ar fi bine să îi arătăm recunoștința pentru patimile lui Iisus prin a fi oameni buni? Prin a arăta empatie și compasiune? Cum putem avea încredere în creștinii care sunt frustrați, bârfitori și invidioși? Și ce exemplu de iubește-ți aproapele ne oferă aceștia? Dragostea creștină e adesea prefăcută în ură.

Religia cuiva nu trebuie să devină un sistem de norme pentru toți. Creștinii nu trebuie să ne impună așa-zisele valori și nu trebuie să considere că toți avem obligația să credem. Important e să respectăm legile morale și pe cele ale statului. Dar să nu uităm că societatea evoluează și legile se schimbă. Ce considerăm normalitate astăzi poate deveni mâine o regulă învechită.

Nici creștinii nu respectă toate regulile. Cine se mai căsătorește virgin? Cine mai ține toate posturile și merge în fiecare duminică la Biserică? Foarte puțini. Însă prea mulți se bat cu pumnul în piept că ei sunt adevărați creștini dacă sunt contra căsătoriilor dintre persoanele LGBT.

Nu știm dacă Dumnezeu există. Credința e alegerea fiecăruia. Statul nu se mai subordonează Bisericii și religia nu are ce căuta în școli și alte instituții publice.

Dacă eu cred în unicorni, nu am niciun drept moral să impun părerile mele altor oameni. Nici creștinii nu ar trebui să aibă acest drept. Însă unii dintre ei se cred superiori și consideră că au dreptate dacă aduc în discuție numele lui Dumnezeu.

În fond, trăim într-o țară liberă, puteți crede în ce doriți, dar nu încălcați drepturile și libertățile altora.

 

Distribuie articolul: