Majorarea ratelor dobânzilor și înăsprirea condițiilor de acordare a creditelor bancare reduc accesul la finanțare, în special pentru cumpărarea unui apartament.

 

Dobânzile cresc, condițiile se schimbă, iar perspectivele sunt tot mai îngrijorătoare, atât pentru cetățeni, cât și pentru economie în ansamblu, avertizează expertul economic Veaceslav Ioniță, relatează tvrmoldova.md.

Potrivit acestuia, liberalizarea ratelor dobânzilor de către Banca Națională a dus la creșterea costurilor pentru toate tipurile de credite ipotecare. În timp ce pe piața liberă, care reprezintă aproximativ 70% din tranzacții, băncile stabilesc condițiile, programul guvernamental „Prima Casă” stabilește un plafon și reguli stricte pentru instituțiile financiare care doresc să participe.

„Noi avem acum două piețe. Piață obișnuită, unde-s vreo 70% din toate tranzacțiile, unde băncile pot lucra cum vor ele, și programul „Prima Casă” (…). Situația pe piața imobiliară, într-adevăr, este una destul de complicată. Numărul de tranzacții a scăzut semnificativ, iar prețurile în primul trimestru și-au ieșit din minți. Am avut o creștere fără precedent. Ultima dată o creștere similară a fost în 2008”, a spus expertul economic.

Expertul se așteaptă ca creșterea prețurilor să încetinească în trimestrele următoare și crede că ar putea exista oportunități mai bune de a contracta un credit ipotecar.

„Piața s-a îngustat foarte mult, agenții economici au nevoie de lichidități și vor trebui să reducă prețurile. Cu toate acestea, principala greșeală a fost să restricționăm plățile în numerar într-o țară care primește aproximativ două miliarde de dolari din remitențe neoficiale în fiecare an”, a declarat Ioniță.

Distribuie articolul: