Fostul premier, Ion Sturza, vine cu pronosticuri mai puțin optimiste și spune că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu se va opri și va încerca să obțină cât mai multe teritorii, iar regiunea transnistreană devine un element extrem de periculos al acestui puzzle. Sturza spune că ambițiile expansioniste ale Moscovei trezesc îngrijorarea întregii lumi, iar mesajul pacifist al conducerii de la Chișinău în contextul crizei regionale este unul binevenit. 

Ion Sturza spune că toate statele lumii sunt acum cu ochii pe Ucraina, iar riscurile de securitate din regiune ating cote similare celor din perioada războiului rece. Declarațiile au fost făcute în contextul în care ieri, 23 februarie, Rada Supremă de la Kiev a declarat stare de urgență în Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile.

„Sunt foarte puține șanse că Putin se va opri acolo unde s-a oprit. Rușii nu se vor opri în Ucraina sau vor încerca, cel puțin, să unească regiunile de sud. Este vorba despre acea Novorossia pe care Surkov a desenat-o și nu este ceva imaginar, ci înseamnă regiunile Harkov, Lugansk până la Odessa și e doar un pas până în Transnistria. Avem motive să ne îngrijorăm, dacă suntem cetățeni responsabili ai lumii civilizate. Acum suntem într-un nou război rece doar că de partea cealaltă a baricadei este un om irațional, pentru că Putin demult nu mai este un partener rațional, care controlează toată elita, pe care a scos-o la tablă, a umilit-o ca să demonstreze că ei sunt de partea lui”, a spus Ion Sturza în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De asemenea, Sturza a criticat declarația Blocului PCRM-PSRM privind situația din estul Ucrainei. Prin mesajul său, opoziția de la Chișinău a pasat responsabilitatea crizei din regiune spre SUA și NATO, menționând că „Ucraina a fost asigurată intens cu tehnică militară și instruită să nu accepte compromisuri”.

„Nu trebuie să avem iluzii că vom avea drumul nostru în relația cu Federația Rusă și că vom putea să manevrăm în așa fel încât să ne protejăm interesele economice și de securitate. Mesajul conducerii Republicii Moldova este unul pacifist, este o politică echilibrată și coincide așteptărilor moldovenilor. Avem problema Transnistriei care este periculoasă în contextul actual și avem o stare de spirit a populației care este divizată, cred că o treime dintre cetățeni, dacă nu chiar jumătate, îl simpatizează pe Putin. Declarația întârziată a blocului PCRM-PSRM în care se dă vina pe SUA în toată această situație este absolut stânjenitoare, dar ea a venit prin fax de la Moscova”, a mai spus Ion Sturza.

Astăzi, la Bruxelles are loc un summit extraordinar al liderilor Uniunii Europene, prioritară pe agenda discuțiilor fiind situația din Ucraina. Summit-ul are loc cu prezența fizică a participanților. În ajunul summit-ului, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că „folosirea forței și constrângerii pentru a schimba granițele nu își are locul în secolul 21”.

 

Distribuie articolul: