Cei șaisprezece judecători care au demisionat la începutul anului trecut de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) s-au retras din sistem primind indemnizații de concediere substanțiale, cuprinse între 300.000 și 600.000 de lei fiecare. În total, CSJ le-a achitat magistraților demisionari peste 6.618.000 de lei.

 

Tamara Chișca-Doneva, fosta președintă interimară a CSJ, a primit cea mai mare indemnizație unică de concediere, în valoare de 616.000 de lei. Anterior cercetată pentru îmbogățire ilicită și ulterior scoasă de sub urmărire penală, Doneva a solicitat eliberarea din funcție încă din august 2023, cu data efectivă de plecare în iunie 2024, transmite tv8.md.

În cererea sa, magistrata a argumentat că funcționarea CSJ este afectată grav de numărul mare de posturi vacante și că nu consideră oportună evaluarea sa de către Comisia Vetting, având în vedere expirarea mandatului său pe 14 iunie 2024. Cererea a fost respinsă, iar CSM a dispus eliberarea ei din funcție la data aprobării, pe 25 august 2023.

Chișca-Doneva a fost cercetată penal pentru îmbogățire ilicită. Aceasta a fost suspectată că, între anii 2014-2021, și-ar fi mărit substanțial patrimoniul, dar și pe cel al membrilor familiei sale, iar bunurile dobândite nu ar fi fost justificate în raport cu veniturile obținute din exercitarea atribuțiilor de serviciu. Anterior, jurnaliștii de investigație de la „Cutia Neagră PLUS” au descoperit o afacere a familiei judecătoarei, pusă pe roate în satul Ratuș, raionul Criuleni, dar care nu se regăsește în declarațiile de avere.

Pe 15 aprilie 2022, Tamara Chișca-Doneva a fost suspendată din funcție, prin decizia CSM. Ulterior, pe 27 februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea CSM de suspendare, iar judecătoarea a revenit în funcție. De asemenea, a fost anulată și decizia prin care CSM, la solicitarea procurorului general interimar Dumitru Robu, a eliberat acordul pentru efectuarea perchezițiilor în privința judecătoarei.

 

Citiți aici întreaga investigație.

 

 

Distribuie articolul: