Nutriționiștii recomandă consumul de cvas atât pentru adulți cât și copii, întrucât cvasul natural nu conține aditivi artificiali, și conține multe elemente utile.

În urma discuției cu tehnologul ne-am convins că această băutură tradițională slavă poate fi fabricată din produse naturale, chiar și la scară industrială.

La întrebările noastre a răspuns tehnologul-șef Carlsberg Ucraina, Yuri Guk.

Să începem cu întrebarea principală. Poate un cvas să fie numit „natural“?

Desigur, dacă cvasul e produs după tehnologia fermentării naturale cu ingrediente naturale pe bază de secară și malț de orz. Totuși, acesta e un proces dificil și necesită un timp îndelungat. Prin urmare, mulți producători folosesc o tehnologie simplă, producând doar „o băutură de cvas”.

Vom vorbi doar despre producția cvasului natural, nu a surogatelor. Povestiți-ne  despre principalele ingrediente pentru băuturile naturale, care sunt utilizate în producția industrială.

În componența cvasului natural trebuie să fie un minim de ingrediente, care sunt cunoscute consumatorului. De obicei, e folosită ca bază rețeta clasică, doar așa se poate atinge anume acel gust al copilărie.

În rețeta cvasului, partea importantă o ocupă cerealele, de aceea orzul și malțul de secară sunt principalele componente. Un ingredient esențial este și concetrația mustului de cvas, care redă acel gust și aromă specifică cvasului. Pentru a-l îndulci, noi adăugăm zahăr sau sirop – alegerea depinde de producător. Și nu în ultimul rând, un component important – drojdia, pentru a avea loc procesul de fermentație.

E un proces destul de interesant. Cât timp e necesar pentru a produce cvasul?

Procesul de pregătire a cvasului până la fierberea mustului nu diferă de procesul  preparării berii. Dar în timpul fierberii mustului în procesul cvasului se adaugă nu hamei, ci sirop. Totul se amestecă într-un rezervor de fermentare specială și se adaugă drojdie. Din acest moment începe procesul de fermentare, care durează o zi și jumătate. Apropo, în producerea berii, acest proces durează 17-18 de zile. Drojdiile duc la formarea alcoolului, sarcina noastră este de a prinde momentul potrivit, astfel încât conținutul de alcool în băutură să fie minimă, aproape de zero, dar în limite acceptabile în conformitate cu tehnologia.

cvas1 resized

După fermentare, când băutura a căpătat gustul necesar, aciditatea și aroma, se răcește, și drojdiile încetează fermentarea. Tot ce se întâmplă în rezervoare se înregistrează automat, iar tehnologii urmăresc datele.

Se pare, că totul este automatizat?

Da,  dar întreb procesul îl dirijează câțiva specialiști, care urmăresc ca totul să decurgă fără abateri. În programa sunt introduși toți parametrii: cantitățile de apă și materii prime, temperatura, timpul de producere. Dar sunt și punct de control, unde operatorul aprobă trecerea la următoarea etapă.

După ce s-a trecut prin toate etapele de producere: fierbere, fermentare, filtrare, se începe procesul de îmbuteliere a cvasului. Această etapă la fel este verificată.

Procesul este însoțit și de un control în laborator?

Desigur, calitatea produsului este verificată strict după toți parametrii. Controlul intern în compania noastră este mai mult decât strict, decât standardele naționale, deoarece noi lucrăm după standardele internaționale. Produsul trece o verificare amănunțită, de începutul procesului de producție până  la livrarea mărfii. Se verifică materia prima, etapele producerii și îmbutelierea.

download resized

Produsul este degustat înainte de îmbuteliere?

Da, de obicei produsul este degustat de minim doua ori: când fermentează și înainte de îmbuteliere. Când se începe îmbutelierea, prima sticlă neapărat se ia ca probă pentru analiza microbiologică, pentru a ne asigura încă o data, că procesul a decurs cu succes.

Cum se obține industrial unul și același gust al cvasului? Cvasul făcut în condiții casnice, de cele mai multe ori, nu se primește la fel.

Acest lucru este asigurat de planul de control al calității a tuturor proceselor care au loc la producere. Cel mai greu lucru este  să stabilească un control strict asupra procesului. La domiciliu, este pur și simplu imposibil de făcut. Noi avem o listă de indicatori care sunt importanți pentru fiecare etapă în parte. Uniformitatea procesului și controlul acestuia ne asigura că este obținut un produs de calitate. O calitate – înseamnă „stabil“ delicios.

Asupra gustului cvasului influențează foarte mulți factori: specia și concentrația de drojdie, temperatura de fermentare și chiar geometria containerului în care se află băutura. În fabrică, toate procesele sunt înregistrate de senzori speciali, acu ajutorul tehnologiilor profesionale.

download (1) resized

Dacă cvasul este natural, de ce termenul de valabilitate este oricum destul de mare?

Termenul de păstrare a cvasului natural în ambalaj de plastic poate atinge câteva luni. Cu cât este mai înalt nivelul de producere și curat utilajul, cu atât mai mult produsul își poate păstra indicatorii de calitate. Și desigur, așa un termen este posibil datorită procesului de pasteurizare blândă (încălzire scurtă și răcire înainte de îmbuteliere). Datorită acestor factori băutura se poate păstra mai mult timp, păstrându-și calitățile benefice.

În final am vrea să auzim sfatul expertului. Ce este totuși mai bine: să pregătim cvasul acasă sau îl cumpărăm din magazine?

Dacă să preparăm cvasul în condiții casnice, atunci trebuie să o facem doar cunoscând bine rețeta, altfel riscăm să avem un produs periculos pentru sănătate și nu atât de gustos. Noi răspundem de producție, și desigur, consider că e mai bine să alegem un produs care a trecut printr-un control riguros al calității.

În cazul în care alegem să cumpărăm produsul, trebuie  să alegem un cvas tradițional, cu fermentare naturală. Pe piața noastră putem găsi un produs natural: de exemplu Cvas Taras. Cumpărând acest cvas, puteți fi siguri în totalitate atât în gustul său, cât și în calitatea și naturalețea sa.

download (2) resized

P

Distribuie articolul: