Inundațiile au ucis cel puțin 310 de persoane și au rănit alte câteva sute în Pakistan, iar guvernul a emis noi avertismente cu privire la ploi musonice extreme în 14 orașe, relatează The Guardian.

Orașul Karachi, cu 16 milioane de locuitori, a fost printre cele mai afectate. Cartiere și mașini au fost cuprinse de apă plină de noroi, care ajungea până la genunchi, iar drumurile au devenit impracticabile. Cel puțin 15 persoane au murit în ultimele zile la Karachi, din cauza ploilor.

Serviciile publice din oraș au fost suspendate, și magazinele închise. Autoritatea Națională de Management al Dezastrelor (NDMA) a anunțat că infrastructura, rețelele de drumuri și 5.600 de case au fost avariate.

Pakistanul, care a suferit un val de căldură extrem la începutul acestui an, se clasează printre cele mai vulnerabile țări în cadrul Global Climate Risk Index, care înregistrează pierderile economice și umane din cauza vremii extreme. Se estimează că Pakistanul a pierdut 10.000 de vieți din cauza dezastrelor ecologice, cu pierderi financiare de 4 miliarde de dolari în deceniul până în 2018. Sezonul ploilor musonice, care durează de obicei din iunie până în septembrie, este vital pentru irigarea plantaţiilor şi refacerea resurselor de apă. Însă aduce anual un val de distrugeri, exaxerbate din cauza schimbărilor climatice.

Cele mai devastatoare inundaţii din istoria recentă a Pakistanului au avut loc în 2010, când apele au inundat o cincime din ţară și au ucis 1.800 de oameni.

 

Distribuie articolul: