Centrul de Informare Turistică din Comrat este locul unde ne putem informa despre obiectivele turistice din zonă. Am realizat un interviu cu Vera Garciu de la Centrul de Informare turistică din orașul Comrat despre ce e bine să știm despre această zonă.

Daniela Gorincioi: La Comrat este Gagauzia Tourist Information Center. De cât timp funcționează Centrul de Informație Turistică din Găgăuzia?

Vera Garciu: Gagauzia Tourist Information Center functionează din luna mai 2019. Dar deschiderea oficială a fost pe data de 27 septembrie, de Ziua Mondială a Turismului.

DG:  Care este calendarul evenimentelor turistice pentru anul 2023?

VG: În Gagauzia, noi avem două cele mai importante sărbători: este vorba de Hederlez (care se celebrează pe data de 6 mai) și Kasim. În contextul sărbătorii, noi sărbătorim Festivalul Vinului Găgăuz – GAGAUZ SARAP ORTUSU ( prima duminică a lunii noiembrie).

Hederlezul se desfășoară în orașul Ciadâr-Lunga pe teritoriul fermei de cai și Gagauz Sarap Yortusu, în centru orașulei Comrat.

Avem si festivalul covorului, Gagauz kilim festivali, care se desfășoară într-un sat mic, Gaidar. Dar alte festivaluri sunt locale, nu avem prea mulți vizitatori de peste hotare.

DG: În perioada 16-17 Ianuarie 2023 au fost desfășurate sesiunile de instruire pentru Centrele de Informare pentru Turiști regionale în cadrul Guides Boot Camp parte a Next Tourism Generation Academy. Spuneți-ne, vă rog, care este experiența Centrului de Informare pentru Turiști din orașul Comrat? Care este experiența dvs?

VG: Este interesant să facem schimb de experiență și întâmplări pe care le-am avut în practică. Dar cele mai interesante idei pe care le avem, sunt scrisori venite prin poșta Moldovei, cu diferite cereri. Tot așa, noi dăm răspuns prin poștă.

Cea mai mare valoare a evenimentului a fost că pentru prima dată ne-am  adunat toți colegii  din toate regiunile din țară, unde sunt Centre Turistice de Informare deschise.

Si pentru centre a fost lansat un ghid cu toată informația care poate fi interesantă turiștilor și care ne poate ajuta pentru conectare cu obiecte turistice.

Centrul informational touristic din Comrat are o experiență de 4 ani. Am reprezentat Gagauzia la expoziții internaționale și republicane; avem experiențe de a consulta și a găsi limbă comună cu orice turist venit din diferite țări ale lumii, plus să rămână mulțumit de călătorie.

Pentru mine, a fi angajată la centru înseamnă o mare onoare și responsabilitate.

DG: Care sunt obiectivele turistice din Gagauzia? Spuneți-ne top 5 locuri de vizitat în orașul Comrat.

În opinia mea, orice turist care vine pentru prima dată în Găgăuzia, trebuie să se plimblă prin centru, ori să facă cunoștință cu orașul găgăuzilor, de a înțelege mai bine cultura și tradițiile poporului care trăiește aici.

Top 5 locuri de vizitat în orașul Comrat sunt:

Cartea de vizită a orașului este Catedrala Ioan Botezătorul.

Complexul vinicol Vinuri de Comrat (include restaurant și muzeu);

Studiu de olărit  Kiramania;

Muzeul local din Comrat.

DG: Dar care sunt obiectivele turistice din Găgăuzia?

În Găgăuzia noi avem peste 30 de obiecte turistice care pot fi vizitate.

Cele mai vizitate locurile din Gagauzia  sunt Ferma de cai At-Prolin, Complexul turistic Gagauz Sofrasi și Muzeiul D. Karacoban.

DG: Ce pensiuni sunt în zona dvs în cazul în care cineva ar dori să-și facă o mini-vacanță de 2-3 zile?

VG: În orașul Comrat avem 6 hotele, o pensiune, Gagauz Sofrasi în satul Kongaz. Alte pensiuni sunt în satele Gaidar și Cismikoi.

DG: Care sunt mâncăruri tradiționale ale găgăuzilor?

VG: Mâncarea tradițională are elemente din perioada când găgăuzii erau încă nomazi. Recomandăm  kavurma rece și caldă, gozlemele cu brânză sau carne de miel, bulgurul traditional și din supă – surpa.

DG: Satul Congaz are un farmec aparte. Spuneți-ne despre obiectivele turistice ale localității Congaz.

VG: Congazul este cel mai  mare sat nu doar în Moldova, dar și în Europa, dar a devenit atât de cunoscut pentru că a fost fondat și complexul turistic Gagauz Sofrasi, în care este cazare cu elemente tradiționale și eco, restaurant, vinotecă și muzeu. Dar dacă vreti sa va primblati prin sat puteti  vede cel mai frumosa casa de culturi inca din timpul sovetic sau puteti sa va primblati cu bisicleta pin la lacul local.

DG: Ce evenimente sunt în primăvară pe care pasionații de călătorii și frumos nu ar trebui să le rateze?

VG: Cel mai așteptat eveniment este festivalul Hederlez care deschide sezonul turismului în Găgăuzia.

Festivalul se desfășoară în aer liber, și anume primăvara, când se încălzește afară. În cadrul festivalului Hederlez se fac competiții cu cai, exact cum se făceau acum 300 ani pe teritoriul acesta. Doritorii pot lua suvenire de la iarmorocul meșterilor populari, să gustați mâncarea tradițională și să participați la activitățile desfasurate la festivalul.

Sarbatoarea este cea mai asteptata si celebru, alte festivale putem vedea in calendarul evenimentilor turistice din RM