Maria Bobeica și-a făcut studiile la Facultatea Comunicare și Relații Publice la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În contextul în care acest oraș este unul bine-cunoscut de noi, cei din Republica Moldova, am decis să o întrebăm cum i se pare ei acest oraș și ce ar trebui de luat în considerare dacă vrem să călătorim în Sibiu.

Daniela Gorincioi: Ți-ai făcut studiile la Facultatea Comunicare și Relații Publice la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, un oraș care este cunoscut și din punct de vedere turistic. Cum este acest oraș?

Maria Bobeica: Cred că primele cuvinte care-mi vine în minte sunt „cald și primitor”, pentru că chiar dacă nu este un oraș neapărat mare, are farmecul aparte care doar un loc cu oameni calzi și prietenoși ți-l poate oferi.

DG: Ce îți place în orașul Sibiu?

MB: Acoperișurile cu „ochișori”, e în Transilvania, e un oraș pe care-l poți descoperi la pas și desigur, istoria acestui loc.

DG: Care sunt obiectivele turistice de văzut în Sibiu, în opinia ta, dacă tot ai stat în oraș în timp ce ți-ai făcut studiile?

MB: Cum ziceam, nu este neapărat o destinație care cere minim câteva zile bune s-o descoperi. O poți lua la pas prin centrul istoric și te poți îndrăgosti doar într-o zi de arhitectura și vederile pe care le ascunde. Din centrul istoric, cu siguranță aș menționa Piața Mică, Turnul Sfatului, podul Minciunilor și Piața Mare, Piața Huet și neapărat Catedrala Evanghelica și turnul recent reconstruit de acolo.

DG: Dar care sunt obiectivele turistice din aproprierea Sibiului care merită văzute?

MB: Chiar în preajma Grădinii Zoo (pe care o puteți vizita, la fel) se află Muzeul Astra, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. În aceiași direcție, la 30 km de Sibiu se află stațiunea Păltiniș, perfectă atât pentru pasionații de sporturi de iarnă, cât și pentru cei de plimbări la aer liber, în natura superbă a munților. În preajmă e și cetatea Carolina din Alba Iulia, dar și  cetatea din Sighișoara, locul de naștere a lui Vald Țepeș.

DG: Ce ar trebui să știe un turist care își planifică o călătorie la Sibiu?

MB: Probabil să evite sărbătorile naționale, pentru că e supra-aglomerat atunci, la fel e și în perioada sărbătorilor de iarnă. Deși, târgul de Crăciun e un must-visit, cu siguranță. În Sibiu nu poți găsi birouri de exchange care acceptă lei moldovenești pentru schimb. Și e mai complicat puțin cu parcările, dar depinde de zonă, totuși.

DG: Turistul, odată ajuns în Sibiu, ar fi bine să ia un ghid local ori se descurcă și pe cont propriu?

MB: Biroul de informații turistice poate fi găsit în Piața Mare și în Piața Huet, iar de acolo puteți afla mici crâmpeie de informații care vă lipsesc. Cred că e destul de simplu să te descurci și pe cont propriu.

DG: Fiecare zonă românească are specificul său. Care este specificul orașului Sibiul?

MB: Vaai, specificul gastronomic e cu siguranță unul care este ceva are nu trebuie de trecut cu vederea, cultura și istoria savuroasă, breslele și artele care au rămas excepțional de frumos transmise până în ziua de azi.

DG: Din punct de vedere culinar, ce nu ar trebui să ratăm?

MB: Sibiul are opțiuni savuroase locale atât pentru iubitorii de preparate din carne, cât și pentru vegetarieni, cu opțiuni de cafea de specialitate pentru fiecare. De la o varietate de ciorbe, tipuri nenumărate de beri artizanale, socate, tipuri de ștrudele și papanși până la cârnații și ceaiurile locale – opțiunile sunt infinite! Spor la vizitat!

Distribuie articolul: