Iulia Lupei este originară din orașul Nisporeni. Este cofetară de meserie și face torturi la comandă. Solicitările clienților sunt diferite, iar rezultatul final al tortului este minunat. Am luat-o la întrebări pe Iulia de unde vine pasiunea pentru meseria în cauză și care ar fi „mofturile” clienților săi.

DG: Faci torturi la comandă. Dar, spune-ne mai întâi, de unde vine pasiunea pentru torturi? Cine te-a inspirat?
Iulia Lupei: Încă din copilărie am fost atrasă de gătit, inspirația mea fiind mama. Privind-o pe mama cum gătea fel și fel de delicii, am început prin a încerca rețeta ei de tort, după care am
avut mai mult interes pentru a căuta rețete noi.
DG: Unde ai făcut cursurile de cofetar?
IL: Nu am careva cursuri, însă având o pasiune mare pentru gătit am fost mereu interesată să caut inspirație de pretutindeni, astfel am practicat foarte mult pentru familie.
DG: Care a fost prima ta comandă, ori primele comenzi?
IL: Nu știu cu exactitate care a fost prima mea comandă. Totul a început de la o simplă postare pe Facebook cu un tort făcut de mine pentru fiul meu de 6 luni. A fost un boom de mesaje după acea postare, despre prețurile torturilor, cantitatea, timpul de pregătire și livrare. În acel moment, am realizat că oamenii sunt atrași de ceea ce fac și am avut o motivație pentru a încerca să gătesc și pentru alți iubitori de dulce. Am început prin a face torturi pentru prietenii apropiați, iar în timp am început să primesc comenzi și de la alte persoane.

DG: Ce emoții ai avut la primele comenzi?
IL: La primele comenzi aveam un amalgam de emoții, eram foarte încântată când îmi reușea blatul, crema, decorul din prima și eram mulțumită de mine știam că și clienții vor fi fericiți. Totodată, au fost și momente în care voiam să renunț pentru că nu îmi ieșea ceva, dar mereu o luam de la capăt și reușeam într-un final să rămân mulțumită și clienții mulțumiți. Pentru mine asta e cel mai important: clienții mei să fie mulțumiți.
DG: Cine sunt clienții tăi?
IL: Eu prefer să cred despre clienții mei că sunt persoane creative cu un gust foarte rafinat. Am comenzi în diferite raioane din Republica Moldova, am făcut livrări chiar și peste hotare, iar mulți din ei au rămas clienți fideli.
DG: Care sunt „mofturile” celor care doresc un tort? Ai avut niște cerințe mai speciale, amuzante, de ce nu?
IL: Cerințe au fost de multe genuri. Spre exemplu, în anul 2022 a fost foarte solicitat naked cake, dar și torturi cu decoruri extravagante, și cascade de flori vii. Pentru copii, majoritatea solicita un decor 3D, din personajele lor preferate din desene animate. Am avut chiar și solicitări cu decoruri 18+, amuzante, dar pe care nu le-am postat.
DG: Dacă e să vorbim de Chișinău, se știe că aici concurența este foarte mare. Cum stă orașul Nisporeni la capitolul concurență?
IL: Concurenta este peste tot, cereri sunt multe, respectiv nu aș fi reușit eu să preiau toate comenzile care apar. Sunt fericită că mai sunt persoane la fel de pasionate ca mine și care fac o muncă la fel de calitativă. Tind să cred, totuși, că în comunitatea noastră din Nisporeni suntem cumva înțelegătoare și tolerante, chiar ne și mai ajutăm reciproc.
DG: Cât de greu ori ușor îți este să decorezi un tort cu anumite personaje din filmele de desen animat dacă e să vorbim de un tort pentru copii? Ori să decorezi un tort cu un simbol al unui obiectiv turistic dintr-un oraș celebru?
IL: Pentru mine este mult mai simplu când clienții îmi lasă la libera alegere ce decor să le fac, pentru că îmi place să experimentez și să fac ceva nou mereu. Însă, după 4 ani și jumate de experiență, deja m-am acomodat cu orice tip de cerere a clientului. Ba chiar este un imbold la comenzile mai complicate pentru a trece peste limite, e o adrenalină continuă.
DG: Ingredientele. Cât de ușor e să găsești ingredientele de care ai nevoie?
IL: În ultima perioada este destul de complicat, datorita creșterii prețurilor la produse și nu doar. Însă, prețurile pentru torturi rămân a fi accesibile pentru că vreau ca toata lumea să se poată bucura de un tort pentru evenimentul lor. În mare parte fac cumpărăturile în România. De asemenea, unele elemente de decor le comand din Ucraina, pentru că sunt de o mai bună calitate.
DG: În ultimii ani, se pune accent pe produse/ingrediente cât mai naturale. Tu cum stai la acest capitol?
IL: Încerc să folosesc cât mai mult produse naturale. Spre exemplu: ouă de casă, miere de albini naturală, frișcă naturala. Produsele cu coloranți artificiali pot garanta că sunt de înaltă
calitate. Totuși, mereu încerc să creez o balanță între cele două.

DG: Ai un model de cofetar căruia îi urmezi sfaturile ori exemplul?
IL: Urmăresc mai mulți cofetari, dar preferată și cea căruia îi urmez mereu sfaturile este Yuliya Small!
DG: Ai și o echipă în spate cu care lucrezi?
IL: La moment lucrez singură. Am ca scop, în viitorul apropiat, să deschid o cofetărie, dar este nevoie de resurse, atât financiare, cât și de forță de munca. Desigur că vreau să formez o
echipă mare care împarte aceleași valori cu ale mele: pasiune, creativitate, curiozitate, ingeniozitate și meticulozitate. Eu pun accent pe calitate și implicare; asta aș vrea să văd și de la viitoarea mea echipă.

DG: În ultimii ani, s-a dezvoltat foarte mult și serviciul de livrare a produselor. Livrezi și tu la domiciliu atunci când este cazul?
IL: În majoritatea cazurilor, prefer să mă ocup personal de livrare, dacă desigur dispun și de timp. Mai ales dacă vine vorba de torturi pentru evenimente, precum nunți sau botezuri, deoarece acele torturi sunt etajate sau cu decor mai sofisticat și vreau să fiu sigură că până la eveniment, tortul ajunge în stare perfectă. Această profesie îți poate aduce multă satisfacție, dar vine la pachet cu responsabilitate.

Distribuie articolul: