Georgeta Anechei este ghidă de turism din România. A călătorit în multe țări, are o experiență bogată în acest sens. Recent, a fost în Italia, inclusiv la carnavalul din Veneția. Am vrut să aflăm detalii în acest sens.

Daniela Gorincioi: Ești ghidă de turism. Recent ai fost în Italia. Cum este Italia din punct de vedere turistic?
Georgeta Anechei: Da, sunt ghid de turism. Italia este fascinantă, pentru mine. Din punct de vedere turistic oferă de toate pentru toți. Aș spune la fel ca România. Totul depinde cu
ce gânduri pornești să vezi locurile respective.

DG: Italia e o țară frumoasă. CE ar trebui să știe un călător care planifică o vacanță în Italia? Care ar fi 5 sfaturi de luat în considerare?
GA: Cine merge în vacanță în Italia trebuie sa știe să savureze această țară. Nu îmi place cuvântul „trebuie”. Aș spune că trebuie să se lase cucerit.
DG: Ce orașe ai vizitat în Italia?
GA: Cred că e mai simplu să spun ce NU am vizitat. Mai am de văzut Calabria și Sicilia și din orașele mai mari Genova și Torino.
DG: Zilele astea ai distribuit o postare de acum 3 ani, precum că ai o obsesie de călător, vizitezi colecția celor mai vechi și faimoase cafenele/restaurante din lume. Te aflai la cea mai veche pizzerie din lume, care funcționează neîncetat din anul 1738, în Napoli, lângă Piața Dante și centrul istoric și se numește „Antica Pizzeria Port’Alba”.
GA: Da, am această obsesie de a căuta cele mai vechi și cele mai faimoase cafenele și restaurante din lume. Acolo unde sunt deschise, funcționale și cu posibilitatea de a degusta din produsele lor, mă răsfăț în tmosfera lor.

Inițial era o simplă tarabă de vânzători ambulanți. Pizza se gătea pe un cuptor rudimentar făcut din cărămidă arsă, așezat pe pietre și în care focul cu lemne ardea de dimineață până noaptea târziu. Meniul nu exista în sensul de astăzi. Se gătea pizza după pofta și puterea de plată a celor săraci, pizza fiind felul de mâncare destinat lor. De fapt nu era considerată chiar „un fel de mâncare”. Se mânca pe stradă, cu mâinile goale. De aici și felul inițial de așezare a ingredientelor pe blat: mai mult către interiorul pizzei, cu marginile goale, deoarece cei care mâncau nu se spălau pe mâini și atunci mâncau doar părțile interioare, ținând felia de margini .
La „Antica Pizzeria Port’Alba” baza era Margherita. Dacă clientul avea un bănuț în plus se putea răsfăța cu o Margherita cu hamsii! Ei și dacă avea și mai mulți bani atunci se adăuga la o Margherita somon.

DG: Ai vizitat orașul Veneția. Cum este orașul?
GA: Veneția este inconfundabilă, iubibilă și vizitabilă în orice anotimp. Recent, pentru mine a fost a treia vizită în Serenissima.
DG: Ai fost la Carnavalul de la Veneția. Povestește-ne un pic despre acest eveniment.
GA: Carnavalul de la Veneția este unic și prin faptul că se desfășoară în asemenea oraș.
Veneția în timpul Carnavaluli mi s-a părut mai aglomerată decât am văzut-o vara, de exemplu. Dar era o aglomerație plăcută. Sa vezi grupuri de turiști care „urmareau” sau „vânau” personajele în costume de carnaval, pentru poze…minunat. În timpul Carnavalului au loc diverse activități în piețele orașului – spectacole scurte pentru copii, piese de teatru, prezentări ale costumelor de carnaval, ședințe foto. Evident serile sunt încheiate cu baluri fastuoase în palate somptuoase.

DG: Ai vizitat Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia. Povestește pe scurt cine este pictorul George Păunescu.

GA: Plimbându-mă pe pe străduțe am dat peste o galerie de arta a Institului… Coincidența a făcut ca în zilele respective pictorul George Paunescu să aibă expoziție de pictură acolo. A fost o surpriză plăcută sa-l reîntâlnesc la Veneția.

Pictorul George Păunescu mi-a fost profesor la masterat și totodată îndrumătorul lucrării de disertație. Am terminat un masterat în Artă Sacră – Pictură la Facultatea de Teologie „Istin Patriarhul”  din cadrul Universității București.

 

DG: Care ar fi top 5 locuri de văzut în Veneția?
GA: Îmi permit sa fac o recomandare. Când mergi să vizitezi un oraș, o țară, un loc… savurează acea destinație, nu alerga sa bifezi totul.
Cinci locuri de văzut în Veneția…probabil îmi vor ieși mai multe… Orașul în sine, cu străduțele și curțile înghesuite, cu podețe, cu palate și cu tot ce oferă Veneția.
Apoi, insula Murano – faimoasă pentru prelucrarea sticlei. Insula Burano – insula Danielei și cea mai colorată și fotogenica insulă.
Dacă se dispune de mai mult timp din Veneția se poate ajunge ușor cu trenul la Verona. În Veneția, de neratat este Palatul Dogilor și Basilica San Marco care este o bijuterie arhitectonica atât la interior cât și la exterior.
Evident o plimbare romantică cu gondola pe canalele Veneției.

Georgeta a postat pe contul ei de Facebook un album de fotografii din Veneția: Carnaval, cu canale și străzi picturale, cu muzee și locuri istorice, cu pizza și paste.

Accesați aici pentru a vedea albumul complet.