Edgar Hernández García este un mexican, originar din Querétaro, este unul din cele 31 de state federale ale Mexicului. Orașul este împărțit în 18 municipii. Capitala sa este Santiago de Querétaro. Este situat în nord-centrul Mexicului, într-o regiune cunoscută sub numele de Bajío. Se mărginește cu statele San Luis Potosí la nord, Guanajuato la vest, Hidalgo la est, México la sud-est și Michoacán la sud-vest. Ne-a vizitat țara în anul 2017. Deși a trecut ceva timp de atunci, oricum, nu am ezitat să-l întrebăm ce impresii i-a lăsat țara noastră, ce i-a plăcut și ce l-a impresionat.

Edgar și prietena lui, la moment locuiesc în orașul Pamplona, regiunea Navarra din Spania.

De ce te-ai hotărât să călătorești în Moldova?
Adevărul este că am fost foarte încântat să am ocazia să vizitez țara de origine a prietenei mele, care este originară din Chișinău. Întotdeauna simțisem o mare curiozitate să-i cunosc țara: cultura, tradițiile și să descopăr frumusețea pământului natal. Abia așteptam să pot explora străzile unui oraș nou și necunoscut precum Chișinăul, descoperind istoria.

Aveai careva cunoștințe despre Moldova sau Chișinău înainte de călătorie?
Cunoștințele mele despre Moldova erau limitate înainte de a-mi întâlni iubita. Moldova nu a fost o țară bine cunoscută la nivel global și adesea trece neobservată în comparație cu altele cele mai populare destinații turistice. Cu toate acestea, a fost interesant să am ocazia de a învăța și explora o țară nouă prin experiența personală cu partenera mea.

Ce te-a impresionat la Chișinău?
Una dintre caracteristicile care m-a surprins plăcut a fost grandaorea de zone verzi și spații deschise în oraș. Parcurile și grădinile extinse oferă o oază de liniște în mijloc din agitația urbană. Aceste spații verzi vă invită să vă relaxați, să vă bucurați de natură și să împărtășiți momente plăcute în aer liber. În plus, oferă un echilibru perfect între viață frumusețea urbană și naturală. Combinația dintre varietatea arhitecturală și abundența zonelor verzi face Chișinăul un loc minunat de explorat și de bucurat. Mergând pe străzile sale, descoperind diferit stilurile arhitecturale și relaxarea în spații deschise este o experiență îmbogățitoare care mi-a lăsat o impresie de durată.

Ce locuri ai vizitat?
Pentru mine a fost o experiență îmbogățitoare să vizitez o mare parte din centrul capitalei și să vizitez Muzeul de Etnograie al Moldovei care mi-a oferit o perspectivă fascinantă asupra istoriei bogate și cultura moldovenească. În plus, am avut ocazia interesantă de a vizita monumente din epoca sovietică, precum Chișinău „Focul Etern”, un simbol și memorial situat în oraș. Eu nu știam nimic despre acest loc. Este un loc de mare importanță istorică și culturală pentru locuitori din Moldova. Monumentul reprezintă un omagiu adus soldaților sovietici care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și cei căzuți în alte conflicte. Este un simbol al memoriei și respect pentru cei care și-au sacrificat viața în lupta pentru libertate și pace.
Explorarea pivnițelor Mileștii Mici a fost o experiență cu adevărat de neuitat pentru mine, mai ales ca iubitor de vin. Mileștii Mici se remarcă la nivel mondial pentru găzduirea cel mai mare complex de pivnițe subterane de pe planetă, cu o rețea de tuneluri care se extinde câțiva kilometri.
Vizitarea pivnițelor Mileștii Mici nu a fost doar o călătorie în lumea vinului, ci și o imersiune în bogata tradiție vinicolă a Moldovei. A fost o experiență care mi-a trezit pasiunea și aprecierea mea pentru vin, lăsând o urmă de neșters în memoria mea.

De asemenea, vizitând satul Molovata Nouă și râul Nistru, satul bunicii iubitei mele, a fost o experiență cu adevărat fascinantă pentru mine. Aceste locuri mi-au permis să mă cufund în frumusețea naturală și autenticitatea regiunii și conectați-vă cu viața rurală în timp ce m-am bucurat de peisaje impresionante.
A explora fermecătorul sat Molovata a fost ca și cum ai face un pas înapoi în timp și ai experimenta viața în Moldova rurală. Străzile sale liniștite și arhitectura tradițională m-au captivat.
De asemenea, ospitalitatea caldă a localnicilor mi-a făcut vizita și mai specială, permițându-mi să privesc mai atent stilul lui de viață simplu, dar fermecător.
Râul Nistru a fost o comoară naturală care m-a lăsat îngrozit. Sunt impresionante peisajele înconjurătoare, care au creat un cadru senin și pitoresc. Am putut să mă bucur de momente de liniște în timp ce admiri măreția naturii. Acest destin mi-a dat oportunitate de a mă deconecta de agitația vieții urbane și de a vă conecta cu autenticitatea vieții rurale și măreția naturii.

Ce părere aveți despre arhitectura capitalei?
Am fost sincer impresionat de dimensiunea orașului Chișinău și de diversitatea stilurilor arhitectură care poate fi văzută pe străzile sale. Din clădiri maiestuoase de influență neoclasic până la structuri moderne și avangardiste, varietatea arhitecturală a orașului este captivant. Este fascinant să vezi cum coexistă epoci și stiluri diferite în același loc, care care conferă Chișinăului o atmosferă unică.

De ce schimbări are nevoie capitala?
În timpul vizitei mele la Chișinău, am putut observa că orașul are nevoie de multe reforme la drumurile publice, pentru a îmbunătăți infrastructura și accesibilitatea persoanelor cu dizabilități în clădiri atât publice, cât și private, precum și chiar pe străzi. La fel, și o reabilitare puternică a clădirilor istorice. De asemenea, am observat nevoia de mai multe puncte de informare turism sau o mai bună promovare a atracțiilor locale.
Din punctul meu de vedere Chișinăul are nevoie de o mai mare promovare a obiectivelor turistice prin a unei campanii publicitare mai vizibile şi mai eficiente ar putea atrage un număr mai mare de turişti şi sensibilizați cu privire la minunile pe care orașul le are de oferit. Implementarea și semnalizarea turistică clară și ușor de urmărit ar fi, de asemenea, de mare ajutor pentru vizitatori, facilitând explorarea locurilor de interes.

În prezent locuiți în orașul Pamplona. Spune-ne din ce exemple poate lua Chișinău de la Pamplona?
O sugestie pentru îmbunătățirea centrului istoric al Chișinăului ar fi crearea mai multor zone pietonale. Acest ar permite vizitatorilor și rezidenților să se bucure de plimbări liniștite și sigure, fără prezență constanta vehiculului. Prin reducerea traficului în anumite zone, s-ar favoriza o mai mare prietenos cu pietonii, promovând astfel o experiență plăcută atunci când explorați patrimoniul istoria orașului.
În plus, ar putea fi acordată mai multă atenție întreținerii drumurilor existente. Fix deteriorarea trotuarelor sau adăugarea de semnalizare clară ar contribui la o mai confortabilă și sigur pentru trecători. Acest lucru ar fi benefic și pentru persoanele cu mobilitate reduse, oferindu-le posibilitatea de a se bucura din plin de farmecul centrului istoric.
În general, prin crearea mai multor zone pietonale, îmbunătățirea căilor existente și îngrijirea zonelor verzi, ar contribui la transformarea centrului istoric al Chișinăului, dar și a restului orașului, într-un loc mai primitoare și mai atractive pentru rezidenți și vizitatori.

Ce ți-a plăcut la Moldova: mâncare, locuri, oameni?
Ospitalitatea oamenilor și mâncarea delicioasă au fost două aspecte care m-au impresionat cu adevărat în timpul vizitei mele în Moldova. Deși ca latino în Chișinău am putut observa niște priviri curioase, per total i-am găsit pe localnici foarte prietenoși si primitoare.
Una dintre cele mai pline de satisfacții a fost posibilitatea de a vizita familia partenerei mele și mâncarea gătită de casă autentic moldovenesc. Bucurați-vă de mâncăruri tradiționale pregătite cu drag și pasiunea pentru gătit mi-a oferit o legătură mai profundă cu cultura și tradițiile
țară.
Pe scurt, mâncarea autentică și amabilitatea oamenilor au fost două puncte importante ale mele în ceea ce privește experiența mea în Moldova. Aceste momente gastronomice împărtășite mi-au lăsat o impresie de durată și mi-au îmbogățit viața culinară chiar și după
ce am revenit înapoi acasă.

Ce locuri te-au impresionat în țară?
Fără îndoială, vizitarea pivnițelor subterane din Mileștii Mici a fost un lucru unic și foarte distractiv pentru mine Am fost impresionat de amploarea și farmecul acestui complex de vinuri. Nu mai este altul ca el.
Explorarea tunelurilor subterane complicate ale Mileștii Mici a fost o aventură fascinantă. Fiecare pas pe care îl făceam, dezvăluia o nouă surpriză și o oportunitate de a descoperi vinuri excepționale. Am simțit o emoție palpabilă în timp ce mergeam pe holuri și mă uitam la
butoaiele de vin care umpleau locul.
Degustarea de vinuri a fost, fără îndoială, unul dintre punctele culminante ale vizitei. Stând înăuntru, era o sală confortabilă de degustare,   am avut ocazia să savurez o varietate de vinuri alese cu grija. Fiecare înghițitură a dezvăluit noi nuanțe și arome și am putut să apreciez arta și pasiunea care a fost pusă în producția fiecărei recolte.
Pe scurt, vizita mea la pivnițele subterane ale Mileștii Mici a fost o experiență cu adevărat unic și distractiv. De la turul tunelurilor fascinante până la degustarea vinuri rafinate, fiecare moment a fost o oportunitate de a mă cufunda în tradiția bogată a vinului a Moldovei și bucurați-vă de momente de neuitat.

Ați folosit transportul în comun?
Da, am avut ocazia să-l folosesc. A fost un pic haotic pentru mine, dar pentru mine haosul transportul în comun are un farmec aparte care evocă un sentiment de familiaritate și căldură. În locuri precum Mexico City, unde transportul public se caracterizează și prin ea vitalitate și mișcare constantă, se creează un mediu vibrant plin de energie.
În ciuda aparentei confuzii și a lipsei de ordine strictă, transportul public din Chișinău mi-a permis să mă conectez cu viața acestui mare oraș și să mă cufund în ritmul și dinamismul lui.

Dacă ai ocazia, ai de gând să te întorci în Moldova?
Sper din tot sufletul că în viitor vom avea ocazia să revedem Moldova și să continuăm, explorând tot ce are de oferit această țară frumoasă.
După ce am vizitat unele locuri, știu că mai avem multe de descoperit și de bucurat.

Ți-ar plăcea să locuiești aici?
Am avut norocul să trăiesc în patru țări diferite de-a lungul vieții, dar de când am ajuns în Spania acum aproape 16 ani, chiar simt că mi-am găsit casa. Nu mă văd trăind în alt loc deocamdată.

Ce amintiri ai luat cu tine din Moldova?
A fost una dintre primele călătorii mari pe care le-am făcut împreună cu partenera mea și faptul că a fost în țara lui de baștină a fost pentru mine o experiență cu totul specială pentru mine. Din momentul în care am ajuns în Moldova, am fost primit cu amabilitate și ospitalitate care mi-au lăsat o mare impresie în ceea ce privește atât țara, cât și oamenii ei.
Căldura familiei iubitei mele, cât și generozitatea oamenilor pe care i-am întâlnit pe parcurs m-au făcut să mă simt binevenit și ca acasă. Am învățat multe despre cultură și tradițiile din Moldova, și mi-ar plăcea să mă întorc pentru a continua să explorez și să mă mai familiarizez cu  bogăția acestei țări care mi s-a părut una frumoasă. Unul dintre lucrurile care mi-a plăcut cel mai mult a fost să încerc berea locală.
Aștept cu nerăbdare să mă întorc în Moldova pe viitor și să am ocazia să-mi fac mai multe amintiri de neuitat. Țara are multe de oferit, de la istoria și cultura bogată până la ea peisaj impresionant și gastronomie delicioasă.