La data de 24 februarie, planeta s-a trezit într-o cu totul altă lume. Știrile înspăimântătoare cu cuvântul teribil „război” în titluri, au căzut asupra oamenilor din toată lumea.
Cum să le facem față? Ne ajută în acest sens psihologa Ecaterina Moga.
În timp ce puterile sunt angrenate în jocuri geopolitice, oamenii obișnuiți nu se pot concentra decât asupra siguranței lor, a celor dragi lor dar și a stării lor emoționale. Oamenii încearcă să se calmeze pe ei înșiși și pe copiii lor în situații extreme.
Dacă plângeți în mod constant, observați anxietate severă, incapacitate de a sta într-un singur loc, o deteriorare semnificativă a somnului, iritabilitate acută, o exacerbare a percepției evenimentelor negative, ați remarcat modificări ale apetitului sau agravarea digestiei, apariția unor senzații neobișnuite în organism (nod în gât, greutate în piept, dureri de cap, dureri de spate, tensiune musculară), treceți prin stări de anxietate, panică… iată ce trebuie să faceți:
- Încercați să limitați fluxul de știri și să vă protejați de noutățile negative.
- Încercați să limitați discuțiile asupra subiectului.
- Urmăriți declanșatorii – știri, discuții, comentarii – care provoacă negativitate puternică.
- Dacă nu aveți puterea de a face față situației, nu ezitați să contactați un psiholog.
- Încercați tehnica de respirație.
În cazul în care sunteți părinți, nu uitați că sunteți adulții din viața copiilor voștri și că trebuie să fiți calmi și stabili pentru ei.
- Concentrați-vă pe viața voastră, familie și muncă.
- Ajutați după posibilitate pe cei ce au nevoie de ajutor.
- Petreceți mai mult timp cu cei dragi într-un mod cald, de susținere.
Preșcolarilor și elevilor mai mici nu li se recomandă, în general, să fie scufundați în situație: nu vor putea face nimic și le va fi doar frică.
Dacă copiii pun întrebări, răspundeți foarte simplu și reveniți la modul de viață obișnuit. Nu va fi mai ușor pentru copii să intre în panică. Dacă un adolescent este anxios, regulile sunt aceleași: sprijiniți, ascultați, acceptați-le sentimentele, nu tăceți.
Și nu uitați, nu luați decizii într-un moment de panică, pentru că întotdeauna vor fi greșite.
Aveți grijă de voi, a transmis pentru ea.md psihologul Ecaterina Moga.
Redactor: Elena Țurcanu
Foto Credit: arhiva personală Ecaterina Moga