Politica poate fi un domeniu foarte dur, în care bărbații vor să fie lideri, dar în care avem și femei curajoase. Ne-am propus să o cunoaștem pe Violeta Ivanov, candidata partidului ȘOR la președinție, dincolo de politică. Să o cunoaștem pe femeia, soția, mama și bunica Violeta Ivanov.

Citește mai jos câteva din subiectele pe care le-am discutat în interviu, iar mai sus vizionează interviul video cu politiciana Violeta Ivanov

Copilăria în satul Grinăuți – Moldova

„O localitate extraordinară și probabil cel mai frumos loc de pe pământ pentru mine. Nu este atât de mare satul cât este mare sufletul oamenilor care trăiesc acolo și dacă vă uitați pe scena politică și nu doar, în acest sat au fost născute și educate foarte multe personalități. Am avut prim-ministru, medici, academicieni, politicieni. Pentru mine este cel mai frumos loc deoarece acolo am copilărit. Am avut o copilărie consider că extraordinar de frumoasă pe care mi-au asigurat-o părinții mei, care erau ambii profesori.

Acolo am citit prima carte, acolo am învățat lucrurile principale, acele povețe ale vieții pe care le-am luat de la bunici și de la părinți și pe care mai apoi și eu la rândul meu mă strădui să le transmit copiilor mei și mă bucur că și ei le transmit nepoților, așa calități cum ar fi onestitatea, responsabilitatea, sârguința, disciplina. Satul unde m-am născut este un loc sfânt”, ne-a povestit Violeta Ivanov.

Studiile în Ucraina

„Sinceră să fiu aici m-au ajutat părinții. Tatăl meu, care nu mai este, s-a străduit să îmi altoiască acea dragoste față de natură, față de obiectul pe care l-a predat (biologia). S-a străduit să îmi infiltreze acea încredere că trebuie să muncim și trebuie să facem ceva pentru ca principalele componente ale vieții să le păstrăm: aerul, apa și solul și aici s-a implicat și mama, profesoară de chimie.

Eu am fost un copil, care a preferat mai mult științele reale cu toate că am finisat școala din Grinăuți-Moldova cu medalia de aur, dar eram mai bună la obiectele cum ar fi fizica, chimia, matematica. Îmi doream foarte mult ca să fac inginerie în domeniul mediului și pentru că în Republica Moldova nu erau universități cu așa facultăți am ales facultatea din Ucraina, deoarece atunci se preda doar în Ucraina și Sankt Petersburg.

Harkov – un oraș foarte frumos. Pe atunci era unul din puținele orașe cu foarte multe instituții de învățământ superior la nivel internațional, unde învățau studenți practic din toată lumea și eu sunt foarte fericită și mulțumită că am obținut studii în această instituție”, ne-a spus candidata partidului ȘOR la președinție.

Cât de mult contează susținerea familie

„Familia m-a susținut foarte mult, (când a ales să intre în lumea politică) mai ales că lucrul acesta l-am făcut treptat. Am făcut politică de mediu 20 de ani și probabil au văzut că mi s-a primit și atunci când am trecut într-o politică mai intensă am simțit foarte mult susținerea familie, lucru pentru care le sunt foarte recunoscătoare și chiar deseori au venit cu sfaturi utile pe care le-am urmat”, a mai spus Violeta Ivanov.

Cum îi afectează pe membrii familie criticile la adresa personală

„În orice familie normală atunci când auzi o critică despre apropiatul tău, te doare, dar atunci când știi că această critică este făcută la comanda cuiva și nu corespunde realității te strădui să îți formezi un filtru s-au să îți întărești acea aură ca să nu dai voie cuiva să străpungă acest zid virtual. Este un lucru și un risc, pe care l-am conștientizat atunci când am mers în politică și la care sunt gata și membrii familie mele”, a spus politiciana.

Cariera VS Familia

„Sunt un om foarte disciplinat și mi-am pus prioritățile mele în viață. Desigur că principala prioritate este familia mea și m-am învățat deja de-a lungul timpului atunci când ies de la serviciu să las problemele acolo, chiar dacă nu sunt soluționate, desigur sunt și momente când la ora trei sau patru dimineața îmi vine o idee și atunci repede mă trezesc și merg la calculator să îmi fixez ideea.

Atunci când pășesc pragul casei și știu că sunt așteptată de soț, copii și nepoți, atunci uit de problemele care sunt la serviciu, mă cufund în atmosfera armonioasă, pe care o am acasă și pe care ți-o clădești singur. Eu cred că mai întâi trebuie să lucrezi mult asupra ta și să își creezi acel confort, unde poți să te întorci în orice zi, în orice timp și cu orice dispoziție și ești înțeleasă și ajutată”, mai menționează Violeta Ivanov.

P