Nata Albot a vizitat studioul nostru și ne-a povestit despre proiectele sale, familia ei, fetele și viața pe care o duce în Canada.

Foundraising pentru Centrul pentru copii cu autism „Puzzle Kids”

S-a întâmplat să fac cunoștință cu Maria Kionig, mamă a unul copil cu autism, care cântă la vibrofon (a cântat la acel instrument la Lavender Fest). Ea, dar și alte fete care posedă terapia ABA, deschid un centru pentru acești copii, care se numește „Puzzle Kids”. Activitatea acestui centru este foarte importantă pentru copii cu autism, pentru integrarea lor în societate la orice vârstă, pentru dezvoltarea vorbirii lor și comunicarea, supravegherea lor. Strângem fonduri pentru 7 copii cu autism, din familii social vulnerabile, care vor beneficia de jumătate din abonament pentru jumătate de an la acest centru gratuit. M-a sunat astăzi un cunoscut care mi-a spus că își asumă cealaltă jumătate din costul abonamentului pentru familia care a duce cel mai greu. Pe așa oameni se ține Moldova.

„Arterapia” – o nouă față spitalelor pentru copii din Moldova

Suntem pe ultima sută de metri la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1. Tema noastră este Harap Alb. Designerul Stas Zaldea lucrează voluntar, iar noi îl rugăm mult ca până la Balul Brazilor să încercăm să finalizăm și să putem raporta. Ne-a contactat un Centrul de autism de pe strada Grenoble, care ne roagă să includem în proiectul Arterapia fațada lor, pentru că este un cămin părăsit. Am lucrat cu câțiva voluntari până acum pe care la următorul proiect am vrea deja să-i remunerăm. Vreau să știm exact cât ne trebuie, pentru ca să estimăm resursele de care avem nevoie pe mai departe.

Balul Brazilor de Crăciun, ediția a V-a

Încerc să fac echipe care să fie autosuficiente și independente de mine. Referitor la artizani, anul acesta fără limite de vârstă, jumătate din costul bradului merge la meșter, iar cealaltă jumătate în proiectul „Arterapia”. Avem pe lângă acei brazi din concurs, alții 5, de la 5 organizații care desfășoară activitate socială: Balul Brazilor este un proiect de creativitate socială, și dacă anul trecut am susținut artiștii în etate și pe cei tineri, anul asta am decis să schimbăm ceva: pe lângă „Arterapia”, avem și 5 organizații care își vor licita singuri bradul: „Hospice Angelus”, Orfelinatul de Fete din Hâncești cu 2 brazi, „Suflet Generos”, Învingem Fibroza Chistică și Centrul de autism „Puzzle Kids”. Noutatea de anul acesta este că, pe lângă cele trei premii și titlul de bradul ales de Public, mai avem un premiu special. Institutul cultural din Plolonia „Adam Mickiewicz” va veni la eveniment printr-un reprezentat care va oferi o călătorie de culturalizare în Polonia pentru unul dintre artiști! M-aș bucura enorm ca cel care va câștiga să vină mai inspirat de acolo și să simtă nevoia să creeze mai mult și mai deosebit.

„Eat like Moldovans” – prezentarea cărții de bucate a Natei Albot la Bordeaux, în cadrul unui eveniment special

Mă bucur să reunesc moldovenii împrăștiați prin Europa, asta este foarte important, să fie uniți oriunde. Nu sunt moldovenii nici mai buni și nici mai proști decât oricare alt popor. Mă bucur să știu că și străini vor fi la acel eveniment, ori eu și pentru ei am făcut această carte. Mă bucur să fiu în Bordeaux, unde știu că este foarte frumos – eu ador să călătoresc. Va fi Valentina Vidrașcu, brandul Lia Fia, Lavielace de la „Mândria”, Dumitru Bordea cu pernele de voiaj cu brandul de țară. Mi-aș dori mult să traduc cartea și în limba franceză, o mămică de acolo și-a propus deja serviciile, aștept să îmi dea rezultate.

Vom avea în 2016 MAI Dulce, Lavender Fest, IA Mania?

Sper foarte mult să găsim fonduri pentru aceste evenimente, chiar dacă acum cu Balul Brazilor ne-a fost foarte greu. Noi ne ținem fie pe granturi, fie pe sponsorizări. Ducem lipsă de oameni care să aplice la aceste sponsorizări și asta e cel mai trist. Am mers acum pe ideea de mai mulți sponsori, cu contribuții mai mici. Aș vrea foarte mult să fac ceea ce am pornit, pentru că știu, cu fiecare an, cum să o fac mai bine. Ușile noastre sunt deschise pentru toți voluntarii doritori de a contribui la tot ceea ce face KLumea.

 

Două proiecte noi, speciale, pentru anul viitor: Trandafir de la Moldova și The Spirit of Moldova

Prima idee se va numi cred – „The Spirit of Moldova”. S-a născut în Polonia, unde am văzut cum, după căderea comunismului, a înflorit designul industrial. Acolo artiștii creează lămpi, obiecte de autor, lucrări din sticlă, metal, etc. Așa o țară prinde aspect și atracție pentru străini: o lampă făcută dintr-un telefon vechi sau o ladă dintr-un picup vechi. Festivalul va fi gratuit, în stradă, cu artizani locali și cu artiști invitați de peste hotare. El s-ar ține de Zilele Independenței.

Al doilea va fi legat tot de satul Cobusca – un Campionat național de colectare al petalelor de trandafir, dedicat companiilor care vor să își facă activități de team-building în felul acesta. Aer proaspăt, amintiri de neuitat, puține echipe, dulceață din petale de trandafiri, lichior din trandafiri drept cadou și Trofeul de „Trandafir de la Moldova”.

Nata Albot și femeile puternice din viața sa

Este un om în viața mea care mă inspiră fără să facă un efort special – ea e mama mea. Ea nu mă învață cum să trăiesc – ea trăiește cum o duce capul și mă motivează astfel și pe mine. Eu de fapt am două mame: mămica și mama. Mămica este mama mea, Alexandra Albot, iar mama este nașa mea, Viorica Meșină. Viorica este un fel de înger care planează deasupra capului meu în tot ceea ce fac eu, cam din 2000 încoace. Mă sfătuie, mă dă la brazdă, mă ajută să iau decizii… ea e nașa perfectă, fără colaci și prosoape, deși mă dă la brazdă și în materie de tradiții.

– Ce face Andrei Bolocan? – Are noroc de mine!

Eu cred că el face bine tot ce i-am lăsat în grijă acolo, de la fete, până la casă și gătit, cumpărături și altele. Andrei are noroc de mine, pentru că am experiența copiilor mai mari. Eu o „scufund” pe Magda în fiecare seară, ea este extrem de obosită și adoarme pentru toată noaptea efectiv, cu mici excepții. Are noroc de mine, pentru că este prima experiență, primii noștri copii suferă un pic din cauza lipsei de experiență a părinților. El are încredere în mine și mă lasă să fac ceea ce pot mai bine. Andrei cântă cu ele, o ia pe Magda și îi cântă la chitară, îi compune pe loc: „Uite-un țânțar, pe la geam, Magda, Magdusea…”, îi povestește în engleză ce a făcut el astăzi la colegiu. În casă noi vorbim în română.

Canada e un pic cam geroasă pentru noi!

La distanța de doi ani încă este prematur de luat o decizie finală dacă rămânem acolo, însă noi cu Andrei am decis – acest loc pentru noi este foarte geros! Eu mai iau o gură de aer de aici. În rest Canada este de poveste: natură sălbatică, lacuri, curățenie, indicatoare. E dificilă clima pentru mine, vom trece iarna asta pe insulă și vedem. Poate trecem cu traiul în alt oraș. De fapt eu vreau să îmi inventez afacerea care să îmi permită să lucrez online de oriunde în lume. Căutăm un alt oraș mai călduț, pentru că mie nu îmi place să îngheț.

Experiența de mamă – împărtășită cu alte mămici

Nu fac față la multele mesaje care vin de la mămici și mă întreabă despre multe și mărunte, diverse detalii legate de copii: alăptat, vaccinat, educație, activități cu copiii. Mă gândeam să fac o întâlnire cu aceste mămici acum, în decembrie, însă nu știu dacă mă lasă Magda și părinții și toate celelalte pe care le am, ca să fac asta.

Fetele mele au ii, știu câte ceva din ceea ce face mama lor, care le place și lor. Ne place cu fetele să mergem la bibliotecă, e foarte fain acolo: jocuri multe pentru copii, cărțile cele mai noi, calculator, acces gratuit la internet. Eva citește mult, iar eu o îmbogățesc cu diverse teme în felul acesta. Noi gătim împreună, ele fac curat, ieșim din casă cu orice ocazie. Nu privim televizor, nici filme, fetele doar dimineața pot privi un pic, în timp ce fac dejunul.

Motivația Natei Albot

M-am gândit că, din păcate, am avut ocazia să mă conving că viața se poate termina oricând și multe lucruri se pot întâmpla fără voia noastră. Având conștiința că suntem pentru puțin timp pe pământ, faceți așa că din urma voastră să rămână ceva, să nu trăiți în zadar și să vă mândriți cu ceea ce ați realizat!