Alina Țurcan Trifaniuc practică kinetoterapia pentru bebeluși de mai bine de 7 ani. Cu o viziune modernă, consideră că prevenția este prima treaptă de tratament, mai ales când în joc este sănătatea copiilor. Masajul este o temă des discutată de mamele cu copii de până la un an, și anume: când e momentul oportun pentru începerea masajului? Fiecare copil are nevoie de masaj pediatric? Cum se face? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care am încercat să aflăm un răspuns.

Majoritatea părinților evită masarea belușului în primele luni de viață, de  teamă că vor face anumite mișcări greșite sau pentru că bebelușul ar putea răci. Dacă este vorba despre primul copil, temerile sunt și mai mari. Specialiștii spun că în prima lună de viață, masajul bebelușului ar trebui să fie ca o mângâiere, deoarece aceștia sunt destul de sensibili. După o lună sau două, se poate începe un masaj propriu-zis, efectuat, de asemenea, cu multă blândețe, iar un specialist cu experiență știe cum și ce mișcări să facă.

„Beneficiile masajului:

-formează și întărește sistemul imunitar;

-accelerează circulația sângelui;

-stimulează dezvoltarea neurologică;

-îmbunătăţeşte funcţia digestivă;

-ajută la tonifiere musculară;

-creşte fluxul oxigenului şi nutrienţilor în celule;

-reduce agitaţia şi plânsul cauzate de colici și în perioade de erupții dentare;

-dezvoltă corpul, abilitățile bebelușului.

Este de dorit să folosim ulei special pentru copii, acesta va hidrata din plin pielea fină a bebelușului și va preveni apariția eczemelor, și a altor probleme cutanate.

Eu folosesc ulei de cocos organic, este hipoalergic și un produs natural, la fel ca și uleiul de migdale. Ședințele cu scop profilactic se recomandă a fi efectuate de la 3 luni, dar după indicația medicului pot fi începute din primele zile după naștere”, susține Alina.

Din dorinţa de a fi cu conştiinţa împăcată, precum că au oferit copiilor tot ce e mai bun, părinţii plătesc pentru cure de masaj pediatric o dată la două – trei luni. Deşi, acest fapt nu este totdeauna indicat în fişa medicală a copilului. Aici se mai adaugă şi tendinţa de a-şi vedea cât mai repede copilul rostogolindu-se, ridicându-se în picioare şi făcând primii paşi.

„De obicei se recomandă în jur de 10 proceduri. Probleme care putem preveni cu ajutorul kinetoterapiei sunt: hiptonus și hipertonus muscular, displazie de șold, torticolis, constipație, deformații în regiunea spatelui și picioarelor. Kinetoterapie include masaj pediatric, gimnastica medicală și exerciții speciale conform vârstei și problemei bebelușului”, afirmă kinetoterapeutul.

„Când îl facem cu scop profilactic și copilul plânge după 2-3 ședințe, cursul trebuie să fie întrerupt, în caz că facem ședințele cu scop terapeutic, atunci trebuie să stabilim cauza și să măsurăm beneficiile, doar așa putem fac concluzie să continuăm sau să întrerupem. Am ales profesie de kinetoterapeut pentru că îmi place să ajut oameni cu metode eficiente cu lungă durată și anume să lucrez cu bebeluși și copii, este foarte interesant, ei emană o bucurie, sunt așa de sinceri și deschiși, lucrând cu ei te simți copil”, adaugă profesionista.

Distribuie articolul: