Continuăm seria de interviuri cu concetățenii noștri plecați departe de casă. În interviul de azi aflați poveștea lui Constantin Râsâpanu. A plecat în Germania, și anume în Berlin. Este originar din satul Cetireni, raionul Ungheni. A făcut studiile în Chișinău, este căsătorit și are doi copii. A ales calea străinătății pentru că voia o locuință, iar salariul mic din Moldova nu îi oferea ceea ce își dorea.

 

Daniela Gorincioi: Aș vrea mai întâi să îți mulțumesc pentru că ai acceptat să participi la interviu. De ce ai fost nevoit să alegi calea străinătății?

Constantin Râsâpanu: Mulțumesc și ție pentru încredere. Calea străinătății am ales-o ca orice familie tânără, care visează să aibă un cuibușor a lor aparte, și la o viață mai frumoasă.

DG: De ce ai ales Germania? În ce oraș ești?

CR: În Germania am ajuns după ce am fost câțiva ani în Rusia. Cumnatul era deja aici, în Berlin, aici am rămas și eu. Am ales Germania din curiozitate, știind că este o țară bine dezvoltată. Întotdeauna am fost curios cum își trăiesc cetățenii germani viața zi de zi.

 

DG: Ce exemple poate lua Chișinăul, Ungheniul, Cahulul sau alt oraș din Moldova de la Berlin, capitala Germaniei?

CR: Ce pot să îți răspund la întrebarea asta? Nu are ce lua niciun exemplu. Chișinăul este un oraș foarte frumos. În genere, Ungheniul, Chișinăul și alte orașe din Moldova, sunt frumoase și mult mai curate. Pur și simplu, la noi problemele sunt altele, corupția e una din ele. Ceea ce aici, în Berlin, nu vezi acte de corupție. Doar să schimbi oamenii. În Berlin, oamenii se comportă altfel cu noi. Când te întâlnești cu un om, îți zâmbește, nu există agresivitate în discuții, ca la moldoveni. Oamenii din Moldova nu sunt vinovați, din păcate, dar conducerea țării e de vină. Cetățenii au problema creditelor nebancare, salarii mici pentru un trai decent, nu ai ce mânca. Eu cred că la noi orașele din Moldova sunt mult mai frumoase și îngrijite ca aici, în Germania. Deși am mai fost și în alte orașe. Și da, sunt frumoase, îngrijite.

DG: Știu că ți-ai luat și familia. Cum s-au integrat copiii în mediul german? Vorbim aici și de învățarea limbii germane.

CR: Copii s-au integrat foarte ușor în societate, deoarece au venit de la o vârstă mai mică și le-a fost mai ușor să învețe limba. Spre exemplu, deja  după nouă luni de frecventare a grădiniței, deja vorbeau foarte bine limba germană, deoarece grădinița era ruso-germana. Aveau copii și educatoare care vorbeau limba rusă.

DG: Cât de mult ajută statul cetățenii, inclusiv migranții?

CR: Până în prezent, nu am solicitat nici un ajutor din partea statului, excepție fiind alocația pentru copii, care o dau la toți, indiferent de venitul pe care îl ai. În linii generale, statul german nu este indiferent față de oamenii veniți la ei în țară. Le acordă sprijin tuturor celor care au nevoie de el.

DG: Dacă e să vorbim de copii, cum se descurcă ei în mediul german?

CR: Foarte bine. Cunosc mai multe limbi, motiv pentru care au prieteni de mai multe naționalități. Copiii știu limba română, rusă, germană și desigur, engleză. Ei deja gândesc și se comportă ca niște cetățeni tipici germani.

DG: Vă simțiți deja de ai casei, or încă sunteți considerați veniți?

CR: Desigur că suntem considerați veniți, dar nu pentru toți. Și aici sunt oameni între oameni, dar mai buni la suflet și mai omenoși, mai săritori la nevoie, întotdeauna cu zâmbetul pe buze.

DG: Cum este medicina, învățământul în Germania? Ce exemple ar putea lua Moldova de la țara în care te afli?

CR: Medicina este foarte scumpă, și nu la cel mai înalt nivel. Este o părere proprie, după câteva cazuri nu chiar plăcute. Dacă spitalele din Republica Moldova ar fi dotate cu aparatajul performant ca aici, în Germania, și cu un buget mai mare alocat pentru medicină, corupție cât mai puțină, atunci țara noastră ar avea medicină la nivel european.

În ceea ce privește învățământul german, programul școlar este cu mult mai ușor decât în Moldova. Aici e mai simplu. În Moldova, elevii claselor a II-a sau a III-a, rezolvă exerciții și probleme pe care în Germania le fac în clasa a VII-a. Elementar, tabla înmulțirii or tabla împărțirii elevii germani o învață în clasele III-IV. Dar la noi, copiii știu aceste materii, a număra și a citi încă de la grădiniță. Copiii germani își trăiesc copilăria!

În Moldova, copiii după ce termină învățământul primar sunt deja plictisiți. În Germania, în clasa X-a, copiii sunt trimiși la practică la diferite instituții ca să-și aleagă singur domeniul în care ar dori să activeze: aranjarea mărfii în magazine, IT, restaurante. La noi fac studii universitare, iar după absolvire – pleacă peste hotare.

DG: Intenționați să reveniți în Moldova? De ce?

CR: În timpul apropiat nu, doar la părinți în vizită. Sunt mai multe motive pentru care nu vom reveni în Moldova: prețurile sunt mari, dar salariile sunt mici, corupția și neîncrederea în viitor, în oameni. Toți vor să te mintă și să profite de tine.

Distribuie articolul: