Ana Șalaichin este tânăra soroceancă care bucură oamenii cu dulciuri sănătoase. Fructele în ciocolată belgiană sunt pasiunea și dragostea Anei. Buchetele din căpșune în ciocolată, decorate cu fulgi de cocos și pudră colorată sunt cele mai solicitate de Soroceni ca cadou persoanei dragi. Ana ne-a relatat cu drag despre pasiunea sa„ dulce”.

Cristina Botnarevschi: Activezi într-un domeniu foarte interesant, povestește-ne de  unde a venit această idee?

Ana Șalaichin: Bună, da, într-adevăr este un domeniu interesant și nou chiar și pentru mine. Ideea cu căpșuni în ciocolată mi-a venit acum un an în urmă. Venisem acasă de la serviciu și ca de-obicei am răsfoit noutățile din internet, mi-a apărut câteva poze cu căpșuni în ciocolată și am zis wow, de ce să nu încerc și eu. Am încercat mai întâi acasă, am văzut că-mi reușește. De fapt atunci credeam că sunt ideale, nu mă mai interesa nimic, am zis să postez și să văd ce părere are lumea. În acea seară am avut și primele două comenzi. Așa a și apărut ideea de “Fructo Bar”.

CB: Ai făcut ceva cursuri sau chiar ai studii în domeniul culinar?

AȘ: Sigur, fiind începătoare luam poze străine și le postam. În luna  februarie, chiar și acum țin minte ziua, era data de 8, îmi venise un mesaj foarte urât gen “nu poți face nici măcar niște ornamente frumoase”, “ai mâini crescute dintr-un loc”, “căpșunile tale nu costă nimic”. Atunci m-am gândit să las această idee și să mă ocup mai departe de “vânzarea cartofilor”. În acel moment am fost susținută foarte mult de o persoană dragă, am șters lacrimile, am cumpărat primul meu curs de la “Chocolove”, din Moscova, un curs de la A la Z, unde am pus fundamentul mai sigur a ceea ce fac azi. După a urmat un alt curs de la “Baccara” din Omsk, unde am învățat lucruri noi și utile pentru căpșunele mele de azi. Acum urmează să încep un alt curs, care cuprinde nu doar formarea și împachetarea corectă a desertului, dar și împachetarea corectă a paginii magazinului meu online.

CB: Cu care fructe îți place mai mult să lucrezi și de ce?

AȘ: Desigur că preferata mea este căpșuna, deși am încercat să lucrez și cu banana, portocala, kiwi. Căpșuna este mult mai ușoară la lucru cu ciocolata, se adaptează mai ușor la învelit și decorare. Recent am încercat afine în ciocolată ca decor și chiar nu iese rău deloc, dar totuși number one e căpșuna.

CB: Care sunt sursele tale de inspirație sau poate persoane ce te inspiră?

AȘ: Principala și unica sursă de inspirație este internetul. În fiecare zi caut ceva nou și diferit de ziua de ieri. Îmi place să mă joc cu decorarea căpșunelor, să le fac mai speciale decât cele a concurenților mei. La început urmăream o pagină din Chișinău, de acolo am aflat că ciocolata nu este doar albă și neagră, acum însă urmăresc pagina “Baccara” de unde urmează să învăț încă foarte multe lucruri.

CB: Lucrezi cu fructe și ciocolată , poți să ne spui detalii din proces?

AȘ: Nu pot spune că este un lucru ușor, mai ales că fructul deja învelit în ciocolată are un termen de valabilitate mic (24h). Cel mai greu a fost să aleg ciocolata corectă, am încercat de la simplă “Corona” și acum lucrez doar cu “Callebaut”, ciocolata asta n-o schimb pe nimic și niciodată. Fructele la fel trebuie să fie proaspete, de altfel intră în reacție cu ciocolată și primim la final “povidla” cum îi zic eu. Ciocolata trebuie mai întâi temperată, de altfel fructul nu se învelește totalmente în ciocolată și apar probleme (pe care le-am întâlnit la început), acum nu mai merge ideea să înmoi căpșuna și gata. După ce le învelesc în ciocolata deja pregătită, le las jumate de oră la frigider și urmează decorul propriu zis. Încă 15 minute la frigider și gata spre împachetare.

CB: Ce solicită mai mult clienții?

AȘ: Cele mai solicitate sunt căpșunele învelite în ciocolată cu lapte cu un decor clasic “decorul cu linii” sau căpșunele “raffaello”.

CB: Cum a fost începutul, clienți, comenzi, ai avut ceva probleme?

AȘ: Am început într-o perioadă foarte interesantă și binevenită pentru comenzi. După cursuri eram deja mai pregătită, în februarie înainte de Valentine’s Day, am avut la acel moment o mână de ajutor căreia îi mulțumesc și azi. Am avut ambii o noapte nedormită, peste 5 kg de căpșună și mult lucru. Pentru că era ceva nou pentru Soroca, am avut comenzi destule aș spune eu, o noapte nedormită și o zi plină de zâmbete și menționări pe Instagram. Atunci am și pus baza de clienților. De 8 martie am avut mai mult de 24h de lucru, eu le pregăteam, el le împacheta și livra. Am avut livrare și la Drochia și Chișinău. Am fost plăcut surprinsă că lucrările mele au fost solicitate și în alte orașe. Ce ține de clienți, mereu este acel 1 din 20 care aruncă o frază mai dureroasă. Nu-i place cutia sau culoarea buchetului, sau vrea acum acea căpșună, chiar dacă menționez mereu că primesc comenzile cu o zi sau chiar două înainte de eveniment. Acel 1 din 20 însă a devenit anul acesta acel 1 din 50, clienții sunt mereu satisfăcuți și mă motivează să îmi dezvolt afacerea.

CB: Ce contează mai mult pentru tine, calitatea sau cantitatea și de ce?

AȘ: Anul trecut probabil veneam cu alt răspuns, acum la sigur calitatea este pe primul loc. Toate produsele le iau de la magazinul specializat de patiserie din Chișinău, deci nu lucrez de dragul că a merge și asta, Nu. Dacă nu am ciocolată specială și fructe proaspete nici nu primesc comenzile.

A fost foarte greu să promovez “Fructo Barul” în gura lumii. Am clădit cu multă muncă această afacere și acum contează foarte mult ceea ce fac, din ce fac și cum o împachetez.


CB: 
Ce cheltuieli ai și dacă venitul le acoperă? În general se fac bani în acest domeniu?

AȘ: Cheltuielile nu sunt deloc mici.  Pentru un decor pot lăsa și 500 de lei la magazin, dar se merită. Când spun prețul și aud că scump, nu mă supăr doar din motiv că cândva și eu spuneam așa. Acum însă știu cât costă acel pachet de ciocolată, acel kilogram de căpșună, acea cutie și etichetă. Pentru 10 căpșune în mediu cheltui 200 lei, pe lângă electricitate și muncă. Îmi acopăr la moment cheltuielile și mai și câștig un 10-15%.

CB: Este mai mult o pasiune sau lucru?

AȘ: Desigur este o pasiune, este un venit suplimentar care îmi alintă dorințele. Lucrez încă la dezvoltarea afacerii, poate pe viitor va fi mult mai mult decât pasiune…

CB: Planuri de viitor, o sa creezi ceva nou sau o să continui pe o unda clasică?

AȘ: Sigur că o să revin pe social media cu ceva nou. Nu mă limitez doar la căpșuna în ciocolată, am și idei foarte frumoase și delicioase pentru viitorul apropiat. Doar că mai întâi trebuie să învăț, după care să bucur ochiul și papilele gustative a oamenilor.

Distribuie articolul: