Alina Epifanov este o tânără originară din orașul Ungheni. A făcut studii la Universitatea de Stat din Chișinău. Tinerii din Moldova se confruntă cu probleme diverse: de la salarii mici, la statul în chirii. Din păcate, statul nu întotdeauna, oferă oportunități acestei categorii de vârstă din țara noastră. Salariile mici, lipsa unui spațiu locativ, uneori și discriminarea la locul de muncă îi obligă să plece peste hotare. Cu ce probleme se confruntă Alina, care sunt sugestiile ei pentru autoritățile Republicii Moldova, dar și experiența ei de muncă, aflăm împreună în interviu.

 

Daniela Gorincioi: Acum 3 ani ai absolvit o universitate din Chișinău. Ca tânăr specialist, cât de ușor e să îți găsești un loc de muncă bine plătit?

Alina Epifanov: În perioada în care ne aflăm, un loc bine plătit nu e ușor să găsești, în special pentru un tânăr specialist. Salariile avantajoase se propun persoanelor care deja vin cu experiență de muncă și care știu să negocieze un salariu, în funcție de aptitudini și cunoștințe.  

DG: De obicei, în anunțurile de angajare, o cerință ar fi experiența de muncă de minim doi ani. Care este experiența ta, ca tânăr specialist în ceea ce privește un loc de muncă potrivit?

AE:  Încă din primul an de studenție am fost adusă la cunoștință cu ideea că e benefic pentru un tânăr să combine studiile cu un job part-time sau voluntariat pentru ca după absolvire deja să avem experiență în câmpul muncii. Nu mereu e neapărat să ai experiență în domeniul în care ne facem studiile. De multe ori, sunt bine văzuți absolvenții care au activat pe parcursul anilor de studenție, dar și au reușit în procesul de studii, deoarece aceasta denotă responsabilitate, multitasking, adaptare ușoară și flexibilitate, ceea ce foarte mult se cere pe piața muncii. 

În afară de cele menționate anterior, am avut și propria inițiativă de a găsi un job încă înainte de a deveni student. La o lună după absolvirea liceului mi-am schimbat traiul în Chișinău și a doua zi mi-am găsit un job în calitate de consultant în vânzări la un magazin de electrocasnice. Îmi doream să devin puțin mai independentă din punct de vedere financiar. La facultatea de economie, unde mi-am făcut studiile, sunt foarte mulți doritori și foarte puține locuri bugetare.

În ceea ce privește experiența mea de muncă, sumar, ar fi în jur de 5 ani. Din ei, 2 ani și jumătate au fost combinați cu studiile. Am activat în acest timp la 6 companii diferite, majoritatea din ele având tangență cu domeniul economic. 

 

DG: Ce ar trebui să facă autoritățile Republicii Moldova ca tinerii să aibă un loc de muncă în țară?

AE: După părerea mea, autoritățile Republicii Moldova ar trebui să facă următoarele 3 aspecte: 

  1. să promoveze încadrarea tinerilor în câmpul muncii; 
  2. să majoreze valoarea pensiilor, ca să permită persoanelor pensionare să cedeze locul de muncă tinerilor specialiști;
  3. să susțină afacerile din Republica Moldova – o metodă indirectă, dar care oferă soluția de a încadra cât mai multă populație în câmpul muncii. Fiind o țară cu economie de piață, locurile de muncă sunt oferite de întreprinderile fondate pe teritoriul țării de către însăși populație. Statul poate veni în ajutor doar cu instrumente de menținere și dezvoltare a economiei, de încurajare a micului business (în special în alte localități în afara Chișinăului) care oferă șansa ulterior de a crește numărul companiilor ceea ce direct proporțional duce spre sporirea locurilor de muncă. 

DG: Tinerii din Moldova se confruntă cu probleme diferite. În opinia ta, care sunt top 5 probleme cu care se confruntă tinerii din Moldova?

AE: În opinia mea, tinerii din Moldova se confruntă cu următoarele probleme:

1. Problema financiară. Tinerii, în funcție de caz, sunt plătiți mai puțin. Se argumentează că nu este experiență suficientă pentru a permite angajatorului să ofere un salariu avantajos, dar și nivelul de trai din Moldova influențează acest fapt. De asemenea, tinerii au nevoie de activități de divertisment, să practice un hobby pentru a avea parte de momente de recreere. Venitul unui tânăr poate fi un impediment în acest fapt. 

  1. Discriminare socială și la locul de muncă. Discriminarea socială mă refer la faptul că de multe ori este mai problematic unui tânăr să închirieze o mașină, un apartament din careva considerente ale gazdelor sa să fie acceptat la un loc de muncă. La locul de muncă, sunt cazuri când tinerii nu sunt apreciați obiectiv ori sunt manipulați prin a munci mai mult și a fi remunerați mai puțin. Motivul ar fi iarăși lipsa de experiență, dar și lipsa insuficientă de informații privind drepturile unui angajat. 
  2. Insuficiența locurilor de muncă în raioane. Statul ar trebui să se concentreze și pe dezvoltarea raioanelor, nu doar în capitală, prin susținerea și crearea mediului de afaceri, locuri de muncă. În orașele din țară e dificil să îți găsești un loc de muncă. Cel puțin eu zic din experiența personală. În orașul Ungheni mi-a fost greu să mă angajez, chiar dacă am trimis CV-ul la diverse companii. Am fost refuzată mereu. Marea majoritate a populației este concentrată în Chișinău, astfel devine concurența mare în rândul potențialilor angajați.
  3. Calitatea studiilor este de un nivel redus. Puține cadre didactice profesioniste au rămas în Republica Moldova, care pe lângă cunoștințe în domeniu au și cunoștințe de psihologie a copilului/tânărului. Încă mai sunt instituții unde corupția este pe prim plan. La facultatea de pedagogie sunt acceptați practic toți doritorii indiferent de rezultate, din cauza insuficienței de studenți și ulterior a cadrelor didactice.
  4. O mare parte din numărul tinerilor sunt indeciși și constrânși în societate să acționeze conform unui regulament nescris al populației moldovenești. Cum ar fi în alegerea unei profesii, în crearea unei familii, stilul de viață. Persistă presiunea gândirii socialiste asupra tinerilor. Devine o problemă majoră, mai ales în momentul alegerii puterii în stat. Nu ne simțim în siguranță din cauza persoanelor ușor influențabile care aleg să participe la meeting-uri agresive, în special pentru bani. 

DG: Ce soluții ar trebui să ofere statul pentru a rezolva problema tinerilor din Republica Moldova?

AE: După părerea mea, e bine să începem de la școală, acolo unde ne formăm ca personalități. Ar fi bine să fie adaptată curricula de studii necesităților reale unui tânăr în devenire. Consider că este prea supraîncărcată curricula într-o școală generală. Sunt de acord că elevul are nevoie de cunoștințe vaste pentru a fi multilateral dezvoltat, pentru a-și dezvolta simțul creației, criticii constructive și a gândirii logice, dar trebuie să fie conceput planul astfel încât să fie interactiv, ușor sesizabil și care să nu suprasolicite timpul unui copil. Unele materii vin cu un program aprofundat ceea ce face doar să demotiveze elevul. Pentru o astfel de curriculă deja sunt școlile specializate într-un anumit domeniu și facultățile, unde elevul conștient studiază mai detaliat domeniul pe care și l-a ales. 

Din păcate, facultățile vin cu un program pe alocuri neactualizat perioadei și mediului economic al țării noastre (mă refer la facultatea de Economie). Nu sunt motivați nici profesorii să se prezinte cu o informație mereu adaptată și într-un format cât mai aproape de realitatea contemporană. Sunt de acord că pentru a deveni un specialist bun, să absolvi doar facultatea nu e îndeajuns. Este nevoie de cursuri adiționale de specialitate și multă experiență.

Ar fi bine să motiveze companiile să ofere stagiuni de practică studenților. Am primit foarte multe refuzuri pe când aveam nevoie să efectuez practica de specialitate. 

O soluție importantă, ar fi motivarea financiară a cadrelor didactice și o selecție riguroasă a acestora. Avem nevoie de profesioniști la noi în țară, dar în mare parte oamenii pleacă peste hotare din cauza salariului mic. Din cauza aceasta e promovată în continuare corupția în școli și universități. Pe lângă menținerea specialiștilor în țară ar fi bine de promovat specialitatea dată tinerilor. 

Problema constrângerii sociale și a gândiri „învechite” ar putea fi soluționată prin dezvoltarea gândirii critice, informării corecte ale populației atât în școli cât și în media. Portalurile de știri false trebuie să fie blocate, iar oamenii trebuie aduși la ideea că informația trebuie verificată. De asemenea ar fi bine statul să dezvolte ideea toleranței, compasiunii în rândul tinerilor, iar mai apoi această idee să continue acasă în familie. Fiecare din noi este liber în acțiuni atât timp cât nu încalcă drepturile societății. 

Problema financiară poate fi rezolvată odată cu dezvoltarea economiei, creșterea salariului mediu pe piață. Este un subiect care necesită ani de muncă și de creare a strategiilor de dezvoltare din partea statului cu implicarea fiecăruia din noi. Implicarea apare din momentul alegerii puterii în stat până la achitarea impozitelor și respectarea regulilor de cetățean. Odată cu aceasta, vor avea și companiile posibilități de creștere a salariilor. 

DG: Pe lângă problema salariilor mici, mulți tineri finalizează facultăți, inclusiv masterat, dar preferă să plece peste hotare, ori, în genere, optează pentru un job care nu are legătură cu specialitatea lui. Cum vezi încadrarea tinerilor la un job, în funcție de specialitatea pe care o urmează? Totodată, să se încurajeze tinerii să rămână în țară.

AE: Tinerii au avantajul acum să participe la diverse acțiuni de voluntariat. Pe lângă aceasta, în cazul în care își doresc, pot să combine studiile cu un job-part time. Ulterior, în acea companie pot să avanseze după finalizarea studiilor sau după ce capătă experiența necesară. 

De asemenea, sunt cursuri de specialitate în toate domeniile, dar și cursuri de limbi străine. Tinerii care cunosc la un nivel minim intermediar o limbă străină sunt avantajați în momentul recrutării.

DG: O problemă pentru tinerii din ziua de azi ar fi spațiul locativ. E dificil să stai în chirie și să ai un salariu de tânăr specialist, în același timp. Cum ar trebui să fie soluționată problema asta în opinia ta?

AE: Dacă să vorbim despre soluție din partea tinerilor, ar fi să aplice la o muncă suplimentară ori să obțină noi cunoștințe pentru a avansa în carieră și a obține un venit mai bun.

Din păcate, prețul chiriei nu va fi în scădere niciodată. Oamenii care își fac business din astfel de activitate, sunt tentați spre o creștere a prețului odată cu creșterea numărului de doritori și a instabilității economice. Ar putea fi o soluție din partea statului să gestioneze nivelul limită de preț pentru categorii de imobile. 

DG: Ai fost tentată să pleci din Moldova în căutarea unui trai decent?

AE: Realizez că traiul decent peste hotare e obținut la fel de greu poate și un pic mai mult. Pentru un job bine plătit peste hotare cu intenția de a te stabili acolo, este necesar să faci studii în țara în care migrezi sau să perfectezi diploma din Moldova cu scopul de a obține statut de specialist. Nivelul de trai cu siguranță e mai bun, dar necesită mai multe investiții și sacrificii. 

Pare o idee bună de a pleca peste hotare în cazul în care alegi să muncești doar, deoarece salariul de peste hotare cheltuit în Moldova are alte beneficii. Pentru că venitul de acolo raportat la cheltuieli pe alocuri se aseamănă cu raportul din Moldova, în cazul când ești un angajat necalificat în țara respectivă. În acest caz, acceptăm și munca ”la negru” (în dependență de situație) pentru a trăi puțin mai bine decât decent în Moldova. 

Cu toate acestea, am speranța să devin specialist bun și experimentat la mine în țară cu un venit destul de rezonabil.