Sârbul Novak Djokovic are unde verde să joace la Australian Open, după ce guvernul australian a anulat interdicția de a deține viză. Tenistul sârb a fost reținut în ianuarie din cauza refuzului său de a se vaccina împotriva Covid. El a fost deportat din țară 10 zile mai târziu, în ciuda faptului că a susținut o provocare legală, relatează bbc.com.

Denumită uneori „Fortăreața Australia”, țara avea unele dintre cele mai stricte restricții pandemice din lume.

Când Djokovic a sosit în Australia în ianuarie, cazurile de Covid au crescut vertiginos, iar regulile guvernamentale cereau ca oricine intra în țară să fie vaccinat, cu excepția cazului în care avea o scutire valabilă de medicamente. El nu a îndeplinit cerințele de intrare, a spus guvernul, așa că i-a fost anulată viza și i s-a interzis automat intrarea în țară timp de trei ani.

Ministrul imigrării Andrew Giles, al cărui guvern a venit la putere în mai, a anulat interdicția și urmează să-i acorde dlui Djokovic o viză, a confirmat BBC. Șeful Tennis Australia, Craig Tiley, a spus că este încrezător că Djokovic va juca la Open de anul viitor.

„Știu că Novak vrea să vină să joace și să revină la competiție”, a spus el pentru Australian Associated Press.

„Iubește Australia și este locul unde a avut cel mai mare succes”. Campionul de tenis la începutul acestui an a declarat pentru BBC că a zburat în Australia crezând că a obținut scutirile medicale necesare. Dar a fost reținut și interogat de oficialii de frontieră din Melbourne pe 5 ianuarie, iar viza i-a fost anulată la primele ore ale dimineții următoare.

Djokovic a fost dus la un hotel notoriu de detenție pentru imigranți, unde a rămas în timp ce contesta decizia în instanță.

Ulterior, tribunalul a anulat decizia de a-i anula viza, dar ministrul imigrării de atunci, Alex Hawke, a folosit puteri discreționare speciale pentru a o anula din nou, argumentând că este „în interesul public” să facă acest lucru.

În documentele instanței, domnul Hawke a spus că Djokovic a fost „perceput de unii ca un talisman al unei comunități de sentiment anti-vaccin”, iar prezența sa la turneu ar putea duce la „frăniri civile”.

Mulți din Australia au aplaudat decizia, dar a stârnit și un scandal printre suporterii care s-au adunat în fața hotelului său, precum și în Serbia.

Distribuie articolul: