Pe 27 noiembrie, Federația Rusă sărbătorește Ziua Mamei. Cu această ocazie, președintele rus s-a întâlnit cu câteva mame ale soldaților care luptă pe frontul ucrainean, la rezidența sa, din apropierea capitalei. Războiul din Ucraina a ucis și a rănit mii de soldați. În urma mobilizării, 300000 de bărbați au fost trimiși să lupte în numele Rusiei.

Reuters afirmă că 17 femei au fost chemate la întâlnirea cu președintele țării. În clipul video disponibil, Vladimir Putin e înconjurat de mame, iar pe masa pot fi văzute cești cu ceai, prăjituri și farfurii cu afine. Multe mame au zâmbit când Putin a intrat. Acesta le-a spus mamelor că înțelege îngrijorarea, teama și durerea celor care și-au pierdut fiii.

Nu vreau să rostesc clișee formale, nici nu aș putea. Însă, vreau să știți că liderii țării, inclusiv eu, vă simțim  durerea. Conștientizăm că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu, mai ales pentru o mamă. Oricine îi îndatorat față de mamă deoarece ea ne-a adus pe lume și a avut grijă de noi. Și vom face tot posibilul ca să nu vă simțiți uitate. Cu unii soldați am vorbit la telefon, Aceștia m-au uimit cu atitudinea și viziunea lor, ei nu se așteptau că îi voi suna, prin intermediul mamelor i-am sunat. În ochii mei, ei sunt eroi. E evident că viața e mult mai complicată și mai complexă decât cea pe care o arată la televizor sau pe internet. Nu puteți avea încredere în ceea ce citiți pe Internet. Sunt o mulțime de știri false și minciuni. Informația e o armă, pe care unii o folosesc. Din acest motiv, ne-am adunat aici, ca să vă ascult.

Putin a reiterat că nu are niciun regret că a inițiat ,,operațiunea militară specială” și doar astfel Rusia poate să țină piept umilinței la care a fost supusă din 1991 de către hegemonia Occidentului.

Investigația realizată de The Guardian a identificat trei femei prezente. Niciuna dintre ele nu se opune războiului din Ucraina și unele, în mod public, au încercat să potolească temerile legate de tratamentul neadecvat, pregătirea necorespunzătoare și alte pericole cu care se confruntă trupele ruse pe front.

Una dintre femei e Olesya Shigina, o poetă, producătoare  și activistă ultranaționalistă, care are viziuni asemănătoare cu filozoful lui Putin, A. Dughin. Susținătoarea regimului de la Kremlin, recent, a călătorit în Donbas, pentru a produce un film propagandistic. Într-un interviu, aceasta a declarat ca falsă informația precum că soldații ruși nu au echipament și nu sunt pregătiți. ,,Pe front, nimeni nu e supărat pe conducere, aceștia au un singur scop: să câștige”.

Fiul ei a plecat  la război de bună voie.

Altă femeie e Zharadat Aguyeva, din Cecenia, are doi fii care luptă în Ucraina. Familia ei este apropiată de Kadyrov, liderul Ceceniei, un susținător înflăcărat al lui Putin.

A treia femeie este Nadejda Uzunova, ultranaționalistă și susținătoare a războiului. Într-un video, aceasta sărbătorește anexarea a 4 regiuni de către Rusia.

Datorită investigației realizată de publicația britanică, ajungem la concluzia că întâlnirea este una înscenată, care are scopul de a înduioșa inimile publicului.

Valentina Melnikova, care a fondat Comitetul Mamelor Soldaților, în 1989, a menționat, conform The Guardian, că nu este invitată la întrevederea cu președintele, acuzând conducerea că răspunde cu indiferență mamelor soldaților. Acesta suspecta că mamele vor fi alese și vor fi anume cele care nu se opun războiului.

Olga Tsukanova, co-președintele Consiliului Mamelor și Soțiilor, al cărui fiu luptă pe front, i-a cerut lui Putin să se întâlnească cu mamele adevărate.

Ai curajul să te uiți în ochii noștri, nu în ale celor care sunt în buzunarul tău, în ochii adevăratelor mame, care au venit din mai multe orașe pentru a se întâlni cu tine?