Nutriţioniştii spun că trebuie să căutăm înlocuitori de zahăr pentru dieta noastră de zi cu zi. Un studiu a scos la iveală efectele renunţării la zahăr.

De ce ar trebui să căutăm înlocuitori de zahăr? O echipă de cercetători formată din specialişti de la Universitatea din California şi Universitatea Touro au făcut un experiment prin care au dorit să afle care sunt efectele atunci când elimini din alimentaţie zahărul.

Au selectat 43 de voluntari, cu vârstă între 9 şi 18 ani, care consumă multe produse cu zahăr, pe care i-au pus să ţină o dietă specială.  Cercetătorii au redus cantitatea de zahăr din dietă între 10 şi 28% şi au înlocuit-o cu amidon, potrivit cancan.ro.

Printre altele, medicul Robert Lustig de la Spitalul UCSF Benioff din San Francisco a observat o îmbunătăţire a stării de sănătate a copiilor. De asemenea, după doar zece zile copii au început să aibă o tensiune arterială bună şi a scăzut „colesterolul rău”.

De asemenea, s-a îmbunătăţit cantitatea de insulină din sânge. Mai mult, participanţii la studiu au slăbit în jur de 2 kilograme în acest timp scurt.

Înlocuitori de zahăr. Siropul de arţar, mierea de albine sau extractul de stevie

De ce ar fi nevoie de un înlocuitori de zahăr? Pentru că, potrivit medicilor, ne poate afecta sănătatea. Sunt mai multe afecţiuni pe care le-ar putea provoca zahărul consumat în exces, printre care: hipertensiune, colesterol ridicat, efect depresiv şi, potrivit unor cercetări recente, poate provoca Alzheimer-ul.

Există câteva produse naturale pe care le putem folosi ca înlocuitori de zahăr. Iată câteva exemple:

Înlocuitori de zahăr. Siropul de arţar. Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e un înlocuitor de zahăr, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia.

Înlocuitori de zahăr. Siropul de curmale. Este o alternativă la zahăr şi poate fi folosit şi prepararea unor prăjituri. De asemenea, are efecte benefice asupra organismului pentru că ar conţinut de calciu, magneziu, potasiu sau fier.

Înlocuitori de zahăr. Mierea de albine. Are un indice glicemic mediu şi se recomandă să o folosiţi la îndulcit ceaiuri sau alte băuturi când sunt calde şi nu fierbinţi, pentru că îşi pierde proprietăţile benefice pentru organism.

Înlocuitori de zahăr. Extractul de stevie. Există sun formă de pudră,  granule sau lichidă. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandată şi pentru diabetici.

Înlocuitori de zahăr. Siropul de agave. Se obţine din seva plantei Agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii  glicemiei. Este bogat în vitamine şi minerale.

Beneficii oferite de îndulcitorii naturali: previn dezvoltarea cariilor

Comparativ cu îndulcitorii artifiali, cei de proveniență naturală vin și cu anumite beneficii pentru sănătate. Au de obicei o încărcătură calorică mai scăzută decât cea a zahărului, nu manifestă efecte negative asupra sistemului nervos, nu hrănesc flora patogenă din intestin și previn dezvoltarea cariilor dentare.

Din păcate îndulcitorii naturali nu fac miracole pentru sănătate. Însă beneficiul pe care îl aduc e faptul că vin și cu ceva minerale și vitamine, fibre solubile precum inulină. De exemplu zahărul din flori de cocos conține 625 miligrame (mg) potasiu și 125 mg sodiu la 100g produs.

Efecte negative ale consumului de îndulcitori naturali

O parte din îndulcitorii naturali nu pot fi metabolizați de către corpul uman, astfel că nu vor influența prea mult creșterea glicemiei. Însă au efect de absorbție a apei din peteretele intestinal, ceea ce poate duce la deranjamente intestinale și predispunere la diaree dacă sunt consumați într-o cantitate mai mare.

Cu toate că îndulcitorii conțin minerale și vitamine, acestea sunt în cantități destul de modeste. Raportul valoare nutritivă versus calorii înclină mult spre calorii, așa că nu vom putea să ne bazăm pe acest tip de alimente ca o sursă concentrată de nutrienți.

Pe de altă parte, îndulcitorii naturali conțin o cantitate crescută de fructoză. Din dorința de a scădea presiunea asupra pancreasului, evităm consumul de zaharoză și ne orientăm atenția spre fructoză. Însă ceea ce nu luăm în calcul este faptul că fructoza o metabolizează doar ficatul, iar unul din produșii finali sunt trigliceridele ce se transformă rapid în grăsime.

Distribuie articolul: