O dietă corectă, din care să fie excluse anumite alimente, este esențială pentru a se evita manifestările neplăcute ce însoțesc alergiile sau intoleranțele la lactoză. Dacă ai un mic năzdrăvan care se confruntă cu oricare dintre aceste probleme și care tânjește adesea și după „ceva dulce”, grija ta va fi să-i pui la dispoziție acele deserturi ce vor fi pe deplin sigure pentru el.

Printre acestea se numără și înghețata, un desert foarte apreciat, ce își poate păstra savoarea și dacă va fi preparată cu ingrediente din care lipsește lactoza.

Înghețată fără lactoză- rețeta clasică

Pentru a nu lăsa o alergie sau o intoleranță să îl priveze pe copilul tău de plăcerea de a savura unul dintre cele mai îndrăgite deserturi, oferă-i o înghețată fără lactoză. O poți prepara fără dificultate chiar acasă, având grijă să alegi ingrediente de calitate. Dintre acestea, esențial va fi laptele, care poate fi de origine vegetală (ca de exemplu, lapte de cocos, de migdale, de soia etc.) sau lipsit de lactoză (degresat sau semidegresat). De asemenea, trebuie să știi că o poți prepara și cu smântână fără lactoză, potrivit qbebe.ro.

Rețeta  „clasică” de înghețată fără lactoză se bazează însă pe lapte fără lactoză, pe gălbenușuri de ou și pe amidon, acestea din urmă fiind utile pentru a o ajuta să se întărească și să dobândească o consistență cât mai cremoasă. În cazul în care nu dorești să folosești vanilie sub formă de păstai, te poți orienta către pastă de vanilie (1 lingură) sau către extract de vanilie (1 lingură).

Ingrediente:

  • 3 căni de lapte fără lactoză  (740 g)
  • 6 gălbenușuri de ou
  • 170 g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie (sau 1 lingură de esență de vanilie)
  • 15 g amidon
  • un praf de sare

Mod de preparare:

  1. Într-un bol vei pune gălbenușurile de ou și le vei bate încet
  2. Peste ouă vei adăuga treptat zahărul, până când amestecul va dobândi o culoare deschisă
  3. Vei adăuga aproape tot laptele într-o cratiță, oprind 2 linguri pentru a le pune alături de amidon, astfel încât să obții o pastă
  4. Păstaia de vanilie, din care vei scoate semințele, va fi pusă peste laptele din cratiță și le vei da la foc mediu până când se apropie de punctul de fierbere
  5. Amestecul de lapte și vanilie va fi pus peste ouă, dar îl vei adăuga treptat, având grijă să amesteci bine cu mixerul
  6. Odată ce laptele și vanilia au fost puse peste ouă, vei pune acest amestec la foc mediu până când va începe să se îngroașe (va dura cam 4-5 minute)
  7. Cam cu 30 de secunde înainte se va lua amestecul cu vanilie de pe foc, va fi turnat peste amestecul cu amidon și vei amesteca încet pentru ca totul să devină o pastă din ce în ce mai groasă. În cazul în care amidonul a rămas lipit de partea inferioară a vasului, va trebui să îl amesteci până când vei ajunge să îl pui în amestecul cu vanilie
  8. Vei lua amestecul de pe foc și vei adăuga peste el un praf de sare
  9. Înghețata fără lactoză va fi lăsată să se răcorească la temperatura camerei, fără să fie acoperită și o vei da la frigider peste noapte pentru a putea să o pui a doua zi într-un aparat de făcut înghețată
  10. O vei prepara în aparatul de făcut înghețată în funcție de instrucțiunile de utilizare
  11. La final vei transfera înghețata într-un recipient și o vei da la congelator.

Înghețată fără lactoză, cu aromă de vanilie și cocos

Gustul de cocos se va armoniza de minune cu cel de vanilie. Ca să îndulcești înghețata vei alege un îndulcitor natural (miere, sirop de arțar sau de agave).

Ingrediente pentru înghețata cu vanilie și cocos:

  • 475 ml lapte de cocos
  • 60 ml miere, sirop de arțar sau de agave
  • 7 ml extract de vanilie
  • un praf de sare

Mod de preparare:

  1. Toate ingredientele vor fi puse la un loc, le vei amesteca și le vei pune într-un recipient
  2. Amestecul va fi dat la congelator până când vei vedea că a înghețat uniform
  3. Vei scoate înghețata de la congelator cu puțin timp înainte de servire și o vei pune într-un blender pentru a-i conferi o consistență mai cremoasă.

Înghețată fără lactoză, cu cacao

Ori de câte ori copilul tău îți cere ciocolată, o poți înlocui cu un desert mai sănătos, format din numai 4 ingrediente, care va fi gata în doar câteva minute: o înghețată fără lactate, dar al cărei gust va fi apreciat datorită prezenței pudrei de cacao organice și a mini-chips-urilor de ciocolată bio.

Ingrediente pentru înghețata cu cacao:

  • 2 căni lapte de cocos
  • 3/4 cană pudră organică de cacao
  • 2/3 cană miere naturală
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 1/2 cană mini-chips-uri de ciocolată bio
  • bombonele pentru decor.

Mod de preparare:

  1. Vei într-un blender pudra de cacao, laptele de cocos și mierea și le vei amesteca bine
  2. Vei turna amestecul într-un recipient și vei adăuga peste el mini-chips-uri de ciocolată
  3. Vei pune înghețata fără lactoză la congelator și o vei lăsa acolo până când se întărește bine peste tot
  4. După ce vei scoate înghețata de la rece, poți să o decorezi cu bombonele pentru decor înainte de servire.

Înghețată cu afine, fără lactoză

Nu numai că acest desert fără lactate îl va încânta pe copil datorită minunatei nuanțe conferite de afine, dar conține și numeroase ingrediente sănătoase. Poți să îl prepari cu ajutorul unui aparat de făcut înghețată sau fără să te folosești de așa ceva. Foarte important este să nu uiți să lași la înmuiat nucile caju cel puțin 15 minute înainte să le pui în blender!

Ingrediente:

  • 3/4 cană lapte de cocos
  • 2 căni afine proaspete
  • 1 cană nuci caju
  • 1/2 cană iaurt din lapte de cocos
  • 3 linguri amidon fără gluten sau amidon de tapioca
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • coaja de la 1 lămâie
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • 3 linguri sirop de arțar.

Mod de preparare:

  1. Nucile caju vor fi bine scurse de apă după ce au stat la înmuiat
  2. După aceea vei pune toate ingredientele menționate în blender până când vei obține o pastă consistentă
  3. Dacă nu vei recurge la un aparat de făcut înghețată, vei pune crema într-un recipient, o vei acoperi cu folie de plastic și o vei da la congelator până se întărește bine
  4. Dacă vei folosi un aparat de făcut înghețată, vei pune acolo amestecul și îl vei lăsa acolo cam 20-30 de minute

borcanel-cu-afine-proaspete-si-inghetata-de-afine

Înghețată de căpșuni, fără lactoză

Ca să o prepari nu vei avea nevoie nici de mult timp (înghețata se prepară cam în 15 minute), nici de multe ingrediente, ci doar de un blender. Poți să folosești fie căpșuni proaspete, fie congelate. În funcție de preferințe, ai putea să înlocuiești căpșunile cu alte fructe de sezon și să creezi cele mai inedite combinații, cu atât mai mult cu cât o înghețată fără lactoză nu va conține nici multe calorii (o porție va avea cca. 100 calorii). În mod cert că aceasta va intra în topul preferințelor copilului tău!

Ingrediente:

  • 1 cană smântână (lichidă) fără lactoză
  • 1 kg- 1kg și 1/2 căpșuni proaspete sau congelate
  • 1/2 cană zahăr brun
  • 10 g ciocolată (fără lactoză)
  • 1 păstaie de vanilie
  • opțional (pentru decor): fistic măcinat și câteva căpșuni (sau alte fructe)

Mod de preparare:

  1. În cazul în care vei recurge la căpșuni congelate, mai întâi le vei lăsa la dezghețat (la temperatura camerei) cam 5-10 minute
  2. Dacă vei avea la dispoziție căpșuni proaspete, mai întâi le vei spăla bine, le vei curăța de codițe și după aceea le vei scurge bine
  3. Vei tăia căpșunile mărunt și vei turna peste ele zahărul brun; le vei lăsa acoperite cu zahărul cam 1 oră
  4. Căpșunile cu zahăr vor fi puse într-un blender; după 2 minute, vei adăuga peste ele vanilia și smântâna fără lactoză și vei lăsa blenderul să meargă până când vei vedea că s-a format un amestec ce are o consistență ca de piure
  5. Poți să pui toată înghețata într-un vas sau să o distribui în diverse forme
  6. Vei da înghețata la congelator pentru câteva minute (10-15)
  7. Vei topi ciocolata fără lactoză pentru decor- O vei pune într-un vas termorezistent, care va fi așezat deasupra unei cratițe în care ai pus apă; în cazul în care dorești o consistență mai fluidă, poți să adaugi și smântână lichidă (fără lactoză; ai nevoie de 1 linguriță de smântână)
  8. Vei turna peste înghețată ciocolata topită
  9. Peste fiecare porție de înghețată fără lactoză cu ciocolată vei adăuga și fistic mărunțit (vei avea nevoie de 1 linguriță de fistic) și, dacă dorești, poți să mai adaugi și bucățele/felii de căpșuni
  10. În funcție de cât de solidă vrei să fie înghețata, poți să o mai dai congelator înainte să o servești (cam 5-10 minute).

Înghețată de zmeură, fără lactoză

Gustul zmeurei este și el excepțional, iar acest desert vegan va dobândi o nuanță plăcută datorită fructelor. La fel ca rețetele precedente, cea de mai jos este bună pentru copiii alergici la lactoză sau la gluten.

Ingrediente pentru înghețata de zmeură:

  • 170 g zmeură proaspătă
  • 300- 350 g lapte de cocos
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 3 linguri sirop de arțar

Mod de preparare:

  1. Zmeura va fi bine spălată și scursă, iar după aceea va fi pusă în blender până când vei obține un piure
  2. Piureul de zmeură va fi dat prin strecurătoare pentru ca semințele să poată fi eliminate
  3. Vei pune laolaltă laptele de cocos, piureul de zmeură, extractul de vanilie și siropul de arțar
  4. Dacă ai aparat de făcut înghețată, poți pune amestecul acolo pentru a obține înghețata
  5. Dacă nu ai aparat de făcut înghețată, vei pune toate ingredientele într-un blender, iar amestecul rezultat va fi pus într-un recipient și dat la congelator ca să devină solid.

desert-sorbet-de-zmeura-pus-in-cana-si-decorat-cu-zmeura-congelata

Înghețată fără lactoză, cu avocado

Avocado este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind sursă de nutrienți foarte valoroși cum ar fi magneziu, vitamine din grupul B-urilor (vitaminele B2, B3, B5, B6, B9), vitamina C, vitamina E, magneziu, potasiu și grăsimi sănătoase. În același timp, avocado este și sursă de fibre.

Stimulează-ți copilul să consume cât mai des avocado incluzându-l într-o rețetă de înghețată cremoasă, gustoasă și cu o nuanță de verde care îl va atrage cu siguranță. Dacă vrei să îl motivezi și mai mult să o consume, poți să o decorezi și cu pudră organică de cacao sau cu bucățele de ciocolată fără lactoză.

Ingrediente:

  • 2 avocado bio (avocado trebuie să fie copt bine)
  • 1 banană bine coaptă
  • 350 g lapte de cocos (din conservă)
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 3 linguri sirop de arțar

Mod de preparare:

  1. Vei pune în congelator (pentru cel puțin 30 de minute) recipientul în care vei turna înghețata
  2. Vei curăța avocado, vei îndepărta coaja și sâmburele
  3. Partea solidificată din laptele de cocos va fi pusă în blender, iar cea lichidă va putea fi folosită ulterior pentru un alt preparat
  4. În blender vei pune, alături de lapte de cocos, avocado, banana, zeama de lămâie și siropul de arțar- Va trebui să rezulte o cremă consistentă și cremoasă
  5. Vei lua crema și o vei transfera în recipientul răcit în congelator, punându-l iar acolo pentru a obține înghețata fără lactoză

inghetata-homemade-preparata-din-avocado

 

Distribuie articolul: