Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă un obiectiv major, dar acesta necesită implementarea unor reforme esențiale care să aibă un impact direct și pozitiv asupra vieților cetățenilor. Comparând parcursul Moldovei cu experiența României pre- și post-aderare, putem înțelege mai bine ce trebuie să facă Moldova pentru a îndeplini cerințele Uniunii Europene.

Reforma justiției

Pentru Moldova reforma justiției este crucială în procesul de aderare la UE. Reforma vizează consolidarea independenței judiciare și combaterea corupției. Proiectele actuale se concentrează pe îmbunătățirea transparenței și eficienței sistemului judiciar, dar progresele sunt încă incipiente. În 2023, Indicele Percepției Corupției (IPC) al Moldovei este de 4,2, plasând țara în categoria „corupție ridicată”, comparativ cu România care avea un IPC de 4,6.

(n. r. Indicele Percepției Corupției (IPC) reflectă nivelul corupţiei din sectorul public perceput de către experţi şi oamenii de afaceri şi este calculat la o scară de la 0 până la 10, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „10” – lipsă totală de corupţie.)

Reforma economică

Moldova se concentrează pe atragerea de investiții străine și sprijinirea antreprenoriatului pentru a crea un mediu economic favorabil. În 2023, PIB-ul Moldovei a ajuns la 300,4 miliarde de lei, crescând cu doar 0,7% față de anul anterior. Comparativ, în anii 2000, România se afla la 26% din media UE în PIB-ul pe cap de locuitor, dar până în 2023 a crescut la aproape 77%, demonstrând o aliniere semnificativă la standardele economice europene.

Reforma administrației publice

Conform documentului Republica Moldova – Strategia de transformare digitală 2023–2030 în Moldova lui 2023 doar 10% din serviciile publice erau disponibile online în 2023. Planurile vizează extinderea digitalizării și îmbunătățirea eficienței administrației publice. România a investit semnificativ în modernizarea administrației publice înainte de aderare, beneficiind de un consens politic larg care a accelerat reforma și a închis cu succes capitolele de negociere cu UE.

Drepturile omului

Pentru Moldova protejarea drepturilor omului este un domeniu în continuă dezvoltare. În 2023, Moldova a făcut progrese în acest domeniu, dar încă se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv raportări periodice privind violarea drepturilor minorităților și discriminarea pe baza de gen. Reforma legislației în domeniul drepturilor omului este în desfășurare, cu scopul de a alinia legislația națională la standardele internaționale și de a asigura respectarea drepturilor fundamentale pentru toți cetățenii. România a consolidat protecția drepturilor omului prin Tratatul de la Lisabona, întărind angajamentul față de drepturile fundamentale și dezvoltând dreptul internațional.

Implementarea acestor reforme este crucială pentru integrarea Moldovei în UE. Lecțiile din experiența României oferă un ghid valoros pentru depășirea provocărilor și maximizarea beneficiilor reformelor.

Materialul face parte din campania de informare realizata de Egalfem in cadrul proiectului „Moldova Assist: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

Distribuie articolul: