Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă o șansă de a redefini statutul cetățenilor moldoveni în Europa, oferindu-le acces la oportunități fără precedent de muncă, studii și călătorii. Libertatea de mișcare, un beneficiu esențial pentru cetățenii UE, ar putea aduce o deschidere enormă pentru moldoveni și ar facilita interacțiunile cu statele membre ale UE, transformând felul în care oamenii lucrează, trăiesc și studiază.

Libertatea de mișcare: o nouă realitate pentru moldoveni

În prezent cetățenii Republicii Moldova pot călători în spațiul european fără vize pentru perioade scurte, dar integrarea deplină în UE ar oferi mult mai mult decât libertatea de a călători temporar. Libertatea de mișcare în cadrul UE ar permite moldovenilor să locuiască, să muncească și să studieze în oricare dintre cele 27 de state membre, fără restricțiile de viză și de muncă.

Iar pentru mulți moldoveni din diaspora, accesul liber la piața europeană a muncii ar putea însemna reîntoarcerea acasă mai des sau chiar oportunitatea de a reveni definitiv în Moldova, având acces la resurse și piețe care să susțină dezvoltarea de afaceri și cariere. În SUA, de exemplu, mulți moldoveni au reușit să își construiască o carieră de succes, însă distanța și restricțiile de circulație cu Moldova și Europa reprezintă uneori un impediment de a veni suficient de des acasă.

Oportunități de muncă și afaceri pentru diaspora moldovenească

Odată cu integrarea în UE, Moldova va deveni o destinație mai atractivă pentru investitori, inclusiv pentru moldovenii din diaspora, care ar putea aduce expertiza și capitalul necesar dezvoltării economiei naționale. Un mediu european stabil și previzibil ar putea atrage afaceri noi și ar crea locuri de muncă în domenii precum IT, producție, agricultură ecologică și servicii, toate având potențial de creștere pe piața europeană. Veaceslav Ioniță, expert economic, afirmă că aderarea la UE ar putea genera un val de investiții în țară:

Dacă mergem pe varianta optimistă, Republica Moldova va beneficia de un suport enorm de transformare, care poate să oscileze între 5-7% din Produsul Intern Brut sub formă de granturi și împrumuturi, pentru renovarea infrastructurii. Vorbim de investiții anuale, echivalente cu 30 miliarde de lei. Aceasta înseamnă zeci de mii de locuri de muncă noi create, doar pentru proiecte de infrastructură de anvergură.

Impactul asupra studiilor și carierelor tinerilor

Integrarea în UE ar deschide, de asemenea, porțile universităților și oferi accesul la programe educaționale din toată Europa pentru tinerii moldoveni. Accesul la burse europene, programele de schimb academic și finanțarea pentru cercetare ar încuraja mai mulți tineri să studieze în UE, iar recunoașterea diplomelor între statele membre ar simplifica procesul de angajare și dezvoltare a carierei.

Aceste avantaje sunt esențiale pentru diaspora moldovenească și pentru tinerii care, de multe ori, aleg să-și continue studiile și cariera în afara Moldovei din cauza limitărilor de acasă. Odată cu integrarea în UE, mulți dintre acești tineri și-ar putea regăsi motivația să se întoarcă și să contribuie la modernizarea și dezvoltarea economiei naționale.

Materialul face parte din campania de informare realizata de Egalfem in cadrul proiectului „Moldova Assist: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

Distribuie articolul: