Riscul de deces, spitalizare și probleme grave de sănătate din cauza COVID-19 crește semnificativ odată cu reinfectarea, comparativ cu un prim contact cu virusul, indiferent de starea de vaccinare, potrivit unui studiu publicat joi. Despre acest lucru scrie Reuters.

„Reinfecția cu COVID-19 crește atât riscul de apariție a rezultatelor acute, cât și de COVID de lungă durată”, a spus dr. Ziyad Al-Aly de la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis. „Acest lucru a fost evident la persoanele nevaccinate, vaccinate normal și vaccinate cu booster”.

Descoperirile au fost extrase din datele Departamentului pentru Afacerile Veteranilor din SUA, colectate în perioada 1 martie 2020 până în 6 aprilie 2022, pe 443.588 de pacienți cu o infecție cu SARS-CoV-2, 40.947 cu două sau mai multe infecții și 5,3 milioane de persoane neinfectate. Majoritatea subiecților studiului au fost bărbați.

Pacienții reinfectați au avut un risc mai mult decât dublu de deces și un risc mai mult decât triplat de spitalizare în comparație cu cei care au fost infectați cu COVID o singură dată. Ei au avut, de asemenea, riscuri crescute pentru probleme cu plămânii, inimă, sânge, rinichi, diabet, sănătate mintală, oase și mușchi și tulburări neurologice, potrivit unui raport publicat în Nature Medicine.

„Chiar dacă cineva a avut o infecție anterioară și a fost vaccinat – adică a avut imunitate dublă față de infecția anterioară plus vaccinuri – ei sunt încă susceptibili la rezultate adverse la reinfectare”, a spus Al-Aly, liderul studiului.

Persoanele cu infecții repetate aveau mai mult de trei ori mai multe șanse de a dezvolta probleme pulmonare, de trei ori mai multe șanse de a suferi afecțiuni cardiace și cu 60% mai multe șanse de a prezenta tulburări neurologice decât pacienții care au fost infectați o singură dată, a arătat studiul. Riscurile mai mari au fost cele mai pronunțate în prima lună după reinfecție, dar au fost încă evidente șase luni mai târziu.

Riscurile și sarcinile cumulate ale infecțiilor repetate au crescut odată cu numărul de infecții, chiar și după luarea în considerare a diferențelor dintre variantele COVID-19, cum ar fi Delta, Omicron și BA.5, au spus cercetătorii.

„Am început să vedem o mulțime de pacienți venind la clinică cu un aer de invincibilitate”, a declarat Al-Aly pentru Reuters. „Ei s-au întrebat: „Contează cu adevărat o reinfecție?” Răspunsul este da, este absolut așa.”

Înainte de sezonul sărbătorilor care se apropie rapid, cu călătorii și adunări în interior, „oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că reinfectarea este o posibilă consecință și ar trebui să ia măsuri de precauție”, a adăugat el.

„Nu vă sfătuim măsuri draconice, dar poate dacă mergeți într-un avion, purtați o mască”, a spus Al-Aly. „Dacă sunteți într-un supermarket, luați în considerare că persoana din apropierea dvs. poate avea un sistem imunitar slab, iar dacă purtați o mască ați putea ajuta să o protejați.”

Distribuie articolul: