Părinții care decid să-și continuie cariera cu program deplin vor putea beneficia și de indemnizația pentru îngrijire a copilului. Prevederea va intra în vigoare din data de 1 iulie. Altfel spus, părinții care au ieșit în concediu pentru îngrijirea copilului, dar au decis ulterior să revină la muncă cu program deplin, vor primi și salariul și de indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la trei ani, transmite Agora.md.

Potrivit prevederilor legislative, indemnizația va rămâne valabilă dacă părintele se angajează, își reia activitatea de muncă sau dacă se eliberează din funcție înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului.

În prezent, dacă persoana care beneficiază de acestă indemnizaţie îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă integral, înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului sau se angajează la o altă unitate, indemnizaţia stabilită se suspendă.

Mai mult, din anul 2020 dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat conform unuia dintre cele două moduri propuse de autorități.

Fie din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până în data împlinirii vârstei de trei ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului – în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an, fie din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până în data împlinirii vârstei de doi ani a acestuia – în cuantum de 60% pentru primul an și în cuantum de de 30 % pentru al doilea an.

La alegerea ultimei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se va acorda.