România a anunțat anul trecut că vrea să achiziționeze Portul Giurgiulești din Republica Moldova, fapt pentru care a achiziționat servicii de consultanță pentru o sumă uriașă față de cea pentru care a fost vândut de statul moldovean, scrie puterea.ro.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunțat, anul trecut, că vrea să achiziționeze Portul Giurgiulești „situat la gurile Dunării, la doar câțiva kilometri de granița cu România și în apropierea graniței cu Ucraina și poate primi atât nave fluviale, cât și maritime”.

Consultanță de 400.000 de euro pentru achiziționarea Portului Giurgiulești cumpărat de BERD cu… 1.000 de euro

Ulterior, acestui anunț, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Sorin Grindeanu a precizat într-un document oficial aflat la Camera Deputaților că CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța va participa la licitația organizată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acționarul majoritar al ICS Danube Logistic, firma care deține Portul Giurgiulești, fără implicarea autorităților din Republica Moldova.

În acest sens, Sorin Grindeanu a menționat faptul că „având în vedere complexitatea tranzacțieiși importanța sa strategică, CN APM SA a scos la licitație un contract de 2 milioane de lei pentru achiziții  de servicii de consultanță în vederea achiziționării societății ICS Danibe Logistic”.

Practic, Ministerul Transporturilor, prin CN APM SA Constanța, va cheltui circa 400.000 de euro pentru consultanță în vederea achiziționării Portului Giurgiulești. Numai că, pe data de 19 mai 2021, BERD a anunțat că a achiziționat Portul Internațional Liber Giurgiulești cu 1.000 de euro.

Această tranzacție se întâmplă după ce, urmare unor manipulări de acte și cu susținerea unor funcționari BERD, Thomas Moser a preluat Portul Giurgiulești cu doar 344 dolari SUA.

Caracatița firmelor offshore implicate în afacerea Portului Giurgiulești

 Povestea vânzării Portului Giurgiulești de către BERD este una stufoasă și extrem de complicată care ar trebui să dea de gândit autorităților române.

La 19 mai 2021, BERD a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că pe data de 7 mai 2021 a achiziționat grupul de companii Danube Logistics, devenind astfel singurul beneficiar final al operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG). Totodată, BERD nu a comunicat detalii privind forma juridică și suma tranzacției.

Din presă, aflăm despre structura complexă a companiilor din spatele Danube Logistics SRL, operatorul portului Giurgiulești. Danube Logistics SRL are în calitate de fondator compania olandeză Danube Logistics Holding BV. În spatele ei stă compania olandeză Danube Holding BV, iar aceasta, respectiv, are în spate o companie offshore în Cipru – Thomo Invest Ltd. Lanțul continuă cu Febania GmbH (Austria) și, în cele din urmă, apare proprietarul și beneficiarul final al companiilor – Thomas Moser, fostul mandatar al grupului de companii moldovenești, menționat anterior.

Din registrul oficial al întreprinderilor din Cipru, aflăm că într-adevăr pe data de 7 mai 2021, BERD a devenit noul proprietar al companiei Thomo Invest Ltd, iar suma tranzacției a constituit 1.000 de euro. Astfel, BERD a cumpărat cu 1.000 de euro un obiectiv economic de importanță strategică națională, în care până la moment s-au investit peste 50 de milioane de euro.

Anunțul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind achiziția grupului de companii Danube Logistics, devenind astfel unicul beneficiar final al operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), a provocat mai multe reacții negative din partea specialiștilor și a politicienilor, care însă au fost mult mai anemice în comparație cu alte cazuri asemănătoare.

Totodată, BERD și Thomas Moser nu au comentat în niciun fel acuzațiile că folosește scheme cu offshore-uri și operează în acest caz de o manieră netransparentă și practic ilegală, ignorând vădit Guvernul și autoritățile Republicii Moldova.

Menționăm că tranzacția a avut loc în timp ce acțiunile Danube Logistics SRL se află sub sechestru judiciar în vederea executării hotărârii judecătorești definitive și cu încălcarea obligațiilor impuse de Acordul Investițional, care prevede acceptul obligatoriu al Guvernului Republicii Moldova pentru orice tranzacție de înstrăinare a portului sau a cotelor părți ale acestuia. Totodată, într-un mod necunoscut, schimbările în acționariatul firmei offshore Thomo Invest Ltd au fost înregistrate la Camera de Comerț din Cipru, pe 7 mai 2021.

Istoria complicată a proprietății asupra portului Giurgiulești

Pe data de 29 decembrie 2004, Guvernul Republicii Moldova a semnat mai multe acorduri cu grupul de companii azere Azpetrol, din care făcea parte și Azertrans, companii deținute de Rafiq Aliyev. Trebuie precizat că Azertrans SRL a achiziționat de la BERD terminalul nefinalizat din portul Giurgiulești, în schimbul plății datoriei Guvernului Republicii Moldova, în valoare de 20 milioane dolari SUA.

5 milioane de dolari au fost plătiți imediat, iar restul sumei – în anii următori, conform planului de plăți. Acordurile prevedeau finalizarea construcției la Giurgiulești a unui terminal petrolier, a unui port de pasageri și de mărfuri, a unei rafinării de petrol și a unei rețele de benzinării.

Urmare a restructurării și optimizării grupului de companii, în 2005, drept urmare a arestării dlui Rafiq Aliev în Azerbaidjan (n. red – recunoscută ca acțiune politică de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei), fondator al grupului de companii Azpetrol a devenit Easeur Holding BV (Olanda), deținută de Rafiq Aliyev, iar companiile din Moldova, Azpetrol, Azertrans și Azpetrol Refinery au fost redenumite, respectiv, în Danube Logistics SRL, Bemol Retail SRL și Bemol Refinary SRL.

Administrator al grupului de companii Danube Logistics SRL, Bemol Retail SRL și Bemol Refinary SRL, inclusiv a Portului Giurgiulești, a devenit la acel moment Thomas Moser (fost angajat BERD și angajat al Azpetrol din Azerbaidjan).

Pe parcursul administrării în calitate de director al grupului de companii, Thomas Moser folosindu-se de încrederea acordată printr-un contract de reprezentare, a „cumpărat” formal portul Giurgiulești contra sumei de 344 de dolari SUA. Astfel, după operațiunea de preluare a Portului contra sumei de 344 de dolari, în joc a revenit BERD.

Anunțul BERD privind creditarea Portului Giurgiulești

Conform site-ului oficial al băncii, pe data de 12 octombrie 2021, BERD a anunțat proiectul de creditare a portului Giurgiulești, iar în fișa de proiect specifică:

„BERD intenționează să acorde un împrumut garantat lui Danube Logistics SRL, întreprindere cu sediul în Republica Moldova, care deține și operează unicul port din țară, Portul International Liber Giurgiulești. Împrumutul va finanța parțial finalizarea infrastructurii portuare și în special a terminalului de cale ferată cu ecartament mixt și a unui portcontainer cu încărcare / descărcare pe orizontală (Ro-Ro). Construcția pe teritoriul portului a unui segment de cale ferată de până la 100 m cu ecartament mixt care va conecta căile ferate din România și Moldova, precum și țara vecină, Ucraina, și alte țări din CSI care utilizează ecartament larg.

Investiția BERD va fi, de asemenea, folosită pentru restructurare, prin refinanțarea datoriei pe termen scurt, cu credite pe termen lung.

Clientul: Portul International Liber Giurgiulești este unicul port din Republica Moldova care aparține și este exploatat de Danube Logistics SRL.

Finanțarea BERD: Împrumut garantat de până la 12 milioane USD”.

Citește aici întregul articol.

 

Distribuie articolul: