Îți mai amintești când ai vizitat ultima oară o expoziție de artă? Ei bine, o poți face chiar în această săptămână! Biblioteca Națională a Republicii Moldova te invită la vernisarea expoziției personale a artistului plastic Galina Vieru cu genericul „Albastrul meu etern”. Detalii despre expoziție, află mai jos. 

În sala renovată a secţiei „Colecţia de arte şi hărţi” sunt expuse circa 30 de lucrări în ulei. Iată ce povestește artista despre creațiile sale.

„Creațiile mele mă rostesc, mă descos, mă arată pe interior, uneori mie însămi, căci atunci când pictez nu întotdeauna știu ce va rămâne pe pânză… Picturile sunt niște părți de suflet înrămate, pe care nu le voi putea alipi înapoi, sunt niște segmente de timp oprite în prezent, niște clepsidre ce măsoară trăirea, emoția, dragostea față de ceea ce faci și de fapt, ceea ce ești în esență”,  marturisește Galina Vieru.

Galina VIERU a absolvit UPS “Ion Creangă”, facultatea „Arte Plastice şi Design”, specialitatea „Arta decorativă”. A activat în calitate profesor, lector la mai multe institurţii cu profil artă. În prezent este liber profesionist. A participat la numeroase tabere de creaţie naţionale şi internaţionale, expoziţii colective peste hotare, Saloanele Moldovei BIP de ARTĂ.

În anul 2012 a expus prima sa expoziţie personală în cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova cu genericul „Sonata luminii”, după care au urmat şi multe alte expoziţii personale, a activat şi ca și grafician, ilustrator de carte pentru copii, ilustrator la numeroase reviste.

Galina Vieru este autoarea volumelor de versuri „Sonata luminii”, „Miercurea toamnei”. Este deţinătoare a numeroase Premii Naţionale şi Internaţionale, unul dintre care a Asociaţiei Culturale „Andromeda” pentru promovarea artelor frumoase.

Una din pasiunile sale este tematica simbolurilor tradiţionale moldoveneşti: Portul naţional, ia, cămaşa bărbătească, casele vechi tradiţionale cu detalii arhitecturale populare, porţile şi uşile caselor vechi, coloristica caselor bătrâneşti pe cale de dispariţie. În special accentuează culoarea albastră a caselor văruite de la sate.

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 22 iunie – 31 august 2021, în spațiul expozițional din cadrul secției Colecţia de arte şi hărţi BNRM (str. 31 August 1989, nr. 78), blocul II. Intrarea la expoziție este gratuită pentru toți vizitatorii.

Distribuie articolul: