Şapte dintre cele mai importante filme din ultimul an, realizate de o nouă generaţie de cineaşti, un focus de trei filme dedicat marelui actor Dorel Vişan, două pelicule clasice de Malvina Urşianu, un film de aventuri pentru copii şi mai multe scurtmetraje studenţeşti de arhivă vor putea fi văzute la a opta ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va începe joi şi se va încheia duminică.

Evenimentul se va desfăşura la Cineplex-Loteanu şi Cinema Odeon, unde publicul va descoperi, în proiecţii cu intrare liberă, cele mai de succes filme româneşti recente, premiate la mari festivaluri precum Cannes, Veneţia sau San Sebastian şi prezentate în premieră în Republica Moldova, dar şi pelicule clasice. De asemenea, spectatorii vor putea întâlni o serie de invitaţi – regizori, scenarişti, actori, directori de imagine, producători şi critici de film din România.

În secţiunea FILME NOI, vor fi prezentate „Metronom” (2022), de Alexandru Belc, proiectat la gala de închidere, „Crai nou” (2021), de Alina Grigore, „Imaculat” (2021), de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, „Miracol” (2021), de Bogdan George Apetri, „Marocco” (2021), de Emanuel Pârvu, „Balaur” (2021), de Octav Chelaru, şi „Om Câine” (2022), de Ştefan Constantinescu

Invitaţii acestei secţiuni sunt actorul şi regizorul Emanuel Pârvu, regizorii Alexandru Belc, Monica Stan şi Octav Chelaru, producătoarea Gabriela Suciu şi directorul de imagine Adrian Pădureţu.

Dorel Vişan, unul dintre cei mai mari actori români, va fi invitatul special al ediţiei. ZFR îi dedică un FOCUS de trei filme, la împlinirea vârstei de 85 de ani: „Senatorul melcilor” (1995), proiectat la gala de deschidere, şi „Iacob” (1988), ambele realizate de Mircea Daneliuc, şi “O lacrimă de fată” (1982), regizat de Iosif Demian.

Secţiunea RETRO îi va aduce un omagiu regizoarei Malvina Urşianu (1927-2015), prin proiectarea a două dintre cele mai reprezentative filme ale sale: „Trecătoarele iubiri” (1974) şi „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980). Filmele vor fi introduse de cunoscutul critic Magda Mihăilescu, care va susţine de asemenea un masterclass deschis publicului larg despre cinematografia română de ieri şi de azi, despre importanţa criticii de film şi despre marile festivaluri.

Din program nu putea lipsi o proiecţie dedicată copiilor. Micii cinefili, dar şi părinţii lor vor putea vedea „Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri regizat de Liviu Mărghidan.

ZFR continuă şi în acest an parteneriatul de tradiţie cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, prin proiectarea unui calup de scurtmetraje din istoria UNATC, restaurate în cadrul unui proiect recent, intitulat ARHIVA ACTIVĂ

Filmele din programul ediţiei a opta a ZFR vor fi introduse de criticul Ionuţ Mareş, care va modera şi discuţiile cu invitaţii.

Programul şi alte informaţii pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum şi pe site-ul zfrmd.ro.

La fel ca anul trecut, ZFR va merge pe parcursul lunii octombrie şi în alte cinci oraşe din Republica Moldova – Bălţi, Soroca, Nisporeni, Călăraşi şi Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecţia de la Chişinău. Data şi programul pentru fiecare dintre cele cinci localităţi vor fi anunţate la încheierea ediţiei din capitală.

 

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Parteneri: Arhiva Naţională de Filme din România și Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la Bucureşti.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, Raquette.

Parteneri media: TVR Moldova, Jurnal TV, Prime TV, Diez, Moldova.org, Agora, Ziarul de Gardă, Ziarul Național, Realitatea, Vocea Basarabiei, Radio Chișinău, Radio Noroc, Radio Zum, Deschide.md, Ea.md, Moldpres, Tezaur TV.

Distribuie articolul: