Autorităţile municipale din Chișinău îşi propun deschiderea a câte încă o şcoală în fiecare sector. „Pentru că există tendinţa de creştere a numărului de populaţie şcolară în municipiu, noi ne-am propus, pentru următorii ani, să deschidem şi alte şcoli”, a declarat viceprimara capitalei, Angela Cutasevici, contactată de IPN.

Decizie… doar declarativă

Deocamdată o decizie cu privire la forma de organizare a acestor noi tipuri de şcoli nu există. „După mine, ar fi corect să multiplicăm modele manageriale bune ale unor şcoli şi să le facem sub formă de filială sau Bloc II pentru şcoala X sau Y şi acolo să fie amplasată, de exemplu, doar şcoala primară, într-un anumit spaţiu, în celelalte spaţii, să rămână alte trepte de şcolarizare”, a explicat viceprimara.

Mai mulți copii în clasa întâi

Potrivit Angelei Cutasevici, problema cererilor suplimentare de înscriere a copiilor în clasa întâi a fost rezolvată. „Unde a fost posibil, am completat numărul de clase, dacă a permis spaţiul şcolii. Dacă nu, avem un număr mai mare de copii în clasă decât cel recomandat. După normative, clasele primare ar trebui să fie de circa 30 de copii, clasele de gimnaziu, liceu, ar trebui să aibă până la 35 de copii. Avem situaţia în multe instituţii unde numărul acesta este depăşit”, a spus Angela Cutasevici.

La sfârşitul lunii iulie, autorităţile municipale au raportat peste 1.000 de cereri suplimentare la înscrierea copiilor în clasa întâi în cadrul instituţiilor de învăţământ din Chişinău. Responsabilii de la Direcţia educaţie, tineret şi sport au dat atunci asigurări că vor identifica soluţii, astfel ca toţi copiii să fie incluși în procesul educaţional.

Foto: Viorel Railean