Of, deja am obosit de la fraza aceasta, pe care o tot aud ca pe un zumzăit agasant la ureche de fiecare dată când cineva oftează nostalgic după vremurile în care era calul o rublă și pâinea 20 de copeici. După URSS, adică.

Dar oare chiar s-a trăit atât de înfloritor în perioada ceea? Să începem cu faptul că toți, dar absolut toți nostalgicii pe care-i apucă dorul de cravata roșie și uniforma maro de la care te mânca pielea (interesant lucru, oare cel ce a creat-o, designerul cela ori cum s-o mai fi numit el atunci, a purtat vreo haină din stofa aleasă pentru a îmbrăca copiii?), sunt dornici să se întoarcă în URSS a anilor ’60 sau ’70 ai epocii. Nici unul nu vrea să facă parte din URSS olecuță mai devreme, de pildă, în anii ’30 sau ‘40.

Mi se pare logic că nu prea visează nimeni să trăiască cu frica băgată în oase și nici nu îi este dor nimănui să se teamă să deschidă gura. Dar, dragilor, astea au fost începuturile multiubitei și multrîvnitei de voi perioade sovietice. Da, perioada voastră fericită a crescut din ghiveciul îngrășat cu sânge omenesc al Terorii Roșii. Când oamenii cei mai buni, deștepți, nobili și culți au fost, pur și simplu, exterminați de pe fața pământului.

Nimeni nu vrea să-și imagineze propriul copil ridicat din patul cald în care a adormit după o baie aromată, ridicat din pat, dezbrăcat și dus în fundul Siberiei. Știu că vi se face groază numai citind astfel de rânduri. Dar străbunii voștri au trăit aceste drame pe propria piele. Și atunci cum este posibil ca dintr-o sămânță diavolească, dintr-un pământ însângerat să crească ceva bun, frumos și nobil?

Ah, nu era numai Stalin de vină, erau de vină trădătorii care trăiau în fiece sat, în fiece așezare omenească și erau veșnic ocupați cu depistarea și turnarea așa- zișilor „dușmani ai poporului”! Dar dintr – ale cui ordine se făceau aceste mârșăvii? Cine a pornit acest tocător imens de vieți omenești?

Îmi spuneți despre cel mai bun sistem de învățătură? Dragilor, dar cu ce țară ați putut compara? Ați vizitat în paralel vreo Italie, Franță, SUA în anii ăia ca să puteți trage așa concluzii? Universitățile celebre din lume se cheamă Princeton, Oxford, Harvard, etc. Acolo se străduie să obțină diplomă cele mai bune minți din toată lumea. Asta nu vă vorbește despre nimic?

Îmi spuneți despre cea mai bună medicină? Păi cum se face dar că la ora actuală TOT, dar absolut TOT ce reprezintă utilaje, medicamente calitative, echipamente, mașini pentru ambulanțe, invenții în materie de vaccinuri – TOTUL este de origine europeană, japoneză sau americană? Unde-s rezultatele unui trecut glorios în ale medicinei, care, dacă era cea mai bună din lume, la ora actuală trebuia să fie la nivel cosmic?

Poate că o să-mi povestiți despre cârnațul doktorskii și cel mai bun „Plombir”? Părinții voștri însă, vor zâmbi amar dacă-i întrebați cum își cumpărau produse alimentare, câte ore stăteau în rând după câteva kilograme de fructe sau carne, care nici măcar carne nu era, ci mai mult os.

Dar hainele? Acuma strâmbăm din nas când primim comanda de haine de pe internet, ne plângem că Zara nu mai e ce-a fost. Ați văzut vreodată cum arăta lenjeria intimă a femeilor din URSS? Ia dați un search pe google! Eu una, când am văzut ce chiloți și ce sutieni purtau mamele și bunicile noastre am înțeles de ce în URSS nu prea era sex.

Și, la urma urmelor, să mă scuzați, dar în condițiile în care am un străbunel deportat și mort undeva unde numai Domnul știe, în condițiile în care nostalgicii bolnavi mintal din Kremlin au declanșat în plin secolul 21 un război cu acte-n regulă tocmai din dorința de a reuni acel mare monstru ce a fost URSS, mă cam doare-n cot de morojna voastră „Plombir”.

Distribuie articolul: